Ένα comfort πρωινό, χωρίς επεξεργασμένα γλυκαντικά αλλά γεμάτο ενέργεια
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Πεντανόστιμο πρωινό που λόγω...
της ισορροπίας των υλικών του (μαζί και με το γάλα ή το γιαούρτι) δημιουργεί καλό κορεσμό, δεν είναι εθιστικό (μιας και δεν περιέχει επεξεργασμένα γλυκαντικά), δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου, μας χορταίνει και μας γεμίζει ενέργεια! Ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φώσφορο.
Υλικά (4-5 μερίδες)
- 100 γρ. βρώμη αλεσμένη (είτε αλεύρι βρώμης εμπορίου)
- 90 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
- 200 γρ. μαύρη σταφίδα
- 25 γρ. κακάο άγλυκο (περίπου 4 κ.σ.)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε καυτό νερό για περίπου 10’. Αφού τις σουρώσουμε, τις χτυπάμε στο μπλέντερ με λίγο από το νερό στο οποίο τις μουλιάσαμε. Θέλουμε η πάστα σταφίδας να έχει λεία μορφή, οπότε πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε 2-3 κ.σ. νερό.
- Βήμα 2: Φορώντας γάντια, ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά μεταξύ τους σε ένα μεγάλο μπολ.
- Βήμα 3: Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος που τα βρίσκουμε και στο εμπόριο (όσο πιο μικρά τόσο πιο νόστιμα).
- Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160οC, για 10-15’. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ένα βάζο.
Διατροφική αξία ανά 30 γρ.
- Ενέργεια: 89 kcal
- Υδατάνθρακες: 19,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 4,6 γρ.
- Λιπαρά: 0,6 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,2 γρ.