Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025

Τέλος εποχής (;) για το TikTok…

 

Γράφει η Μαρία Μπαλάτου, μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Κατερίνης


Πανικό προκάλεσε η ανακοίνωση της απαγόρευσης της πλατφόρμας TikTok στις Η.Π.Α.. Η πολυδιαδεδομένη εφαρμογή, που έχει κερδίσει τη γενιά Ζ, την πιο δυναμική αγοραστική ομάδα, αγγίζει τα 16 δισ. δολάρια σε πωλήσεις στις ΗΠΑ και τους 170 εκατομμύρια χρήστες. Η... 


 

ByteDance η κινέζικη εταιρεία πίσω από τον δημοφιλή ιστότοπο κοινής χρήσης βίντεο, είχε προθεσμία έως την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 για να πουλήσει το TikTok σε έναν μη Κινέζο ιδιοκτήτη ή διαφορετικά να αποσυρθεί από την μεγάλη αγορά. Για ποιο λόγο, όμως, το ρολόι μετρά αντίστροφα για την δημοφιλέστερη πλατφόρμα όλων των εποχών;

Σε νόμο που ψήφισε, τον Μάιο του 2024, το αμερικανικό Κονγκρέσο εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εθνική ασφάλεια, η οποία σύμφωνα με τους νομοθέτες πλήττεται από παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και εφαρμογές που ελέγχονται από ξένες κυβερνήσεις εχθρικές προς τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα, η ByteDance κατηγορείται πως οικειοποιείται και εκμεταλλεύεται προσωπικά δεδομένα των αμερικανών χρηστών, τα οποία στην συνέχεια ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τις Κινεζικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επίσημα.

Στην αντίπερα όχθη, η ByteDance ισχυρίζεται ότι ο νόμος παραβιάζει τόσο τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, στην οποία γίνετε λόγος για την ελευθερία της έκφρασης, όσο και τα δικαιώματα των χρηστών. Στην περίπτωση αυτή όχι μόνο διακυβεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, αλλά παραβιάζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου που εισήγαγε ο βρετανός φιλόσοφος Τζον Στιούαρτ Μιλ.

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει εάν ο νόμος για την προστασία των Αμερικανών από εφαρμογές ελεγχόμενες από ξένους εχθρούς είναι συνταγματικός ή εάν παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης. Ως πόρισμα, το δικαστήριο έκρινε πως ο νόμος είναι συνταγματικός, καθώς στοχεύει σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και δεν περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Timothy Edgar, ειδικός σε θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ο οποίος διδάσκει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο Μπράουν πρεσβεύει πως ο νόμος περιορίζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης τόσο για την ByteDance όσο και για τους χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρει: ‘’ Ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να διαβάζει ό,τι περιοδικά ή βιβλία θέλει. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι πρόκειται για ξένη προπαγάνδα, όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αυτό δεν επηρεάζει τα δικαιώματα των εταιρειών να δημοσιεύουν ή του κοινού να τα διαβάζει. Ο κύριος λόγος που τάσσομαι υπέρ του TikTok σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ακόμα κι αν οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί, υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές από το να κλείσω μια ολόκληρη πλατφόρμα.’’

Καθώς η προθεσμία για την πώληση της εφαρμογής έληξε στις 19 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καθυστερεί την πώληση του TikTok έως τις αρχές του Απρίλη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εγκρίνει την πώληση, εάν κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ζητήματα εθνικής ασφάλειας στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. Με λίγα λόγια το TikTok θα συνεχίσει να υπάρχει, απλά θα αναγκαστεί να «αμερικανοποιηθεί».

Ακόμη, έγινε γνωστό, πως η ByteDance εμφανίστηκε διατεθειμένη να πουλήσει το κέντρο επιχειρήσεών της στις ΗΠΑ, με την Microsoft, τον Elon Musk και την Oracle να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων αγοραστών.

Η υπόθεση του TikTok αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον διχασμό του αμερικανικού λαού μεταξύ της ανάγκης για εθνική ασφάλεια και της προστασίας των ατομικών ελευθεριών. Είναι άραγε πιο επικίνδυνη η κινεζική προπαγάνδα ή η συγκέντρωση του TikTok στα χέρια μιας πανίσχυρης αμερικανικής εταιρείας ή ενός δισεκατομμυριούχου; Αν τελικά η εφαρμογή περάσει στον έλεγχο μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών, θα παραμείνει ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης ή θα μετατραπεί σε εργαλείο εμπορικής και πολιτικής επιρροής; Η συζήτηση παραμένει ανοιχτή, ενώ η απόφαση για την τύχη του TikTok βρίσκεται στα χέρια της αμερικανικής κυβέρνησης.