Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

Baby πατάτες «σαν τηγανιτές»


Πολλά έχουν ειπωθεί για την πατάτα, καλά και κακά, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε στον πειρασμό όταν βρεθεί μπροστά μας
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Το πλεονέκτημα της πατάτας σε σχέση με... 
τα υπόλοιπα λαχανικά είναι ότι συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των αμυλωδών τροφίμων με αυτά των λαχανικών. Η θρεπτική αξία της είναι σημαντική, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της, καθώς και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της. Η πατάτα αποτελείται από 80% νερό, 18% άμυλο, 1-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να λειτουργήσει ως το τέλειο συνοδευτικό και είναι πολύ πρακτική για τους νηστεύοντες ή τους vegan φίλους. 

Υλικά (4 μερίδες)
  • 500 γρ. baby πατάτες κομμένες στη μέση
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα, αλατίζουμε νερό και αφού πάρει μία βράση, βράζουμε για 15’ λεπτά τις πατάτες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε τις πατάτες.
  • Βήμα 2: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Βήμα 3: Ρίχνουμε στο μπολ και τις πατάτες και ανακατεύουμε φροντίζοντας να πάει παντού το μείγμα. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 20-25’.
  • Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, για 30-35’. Ενδιάμεσα στο ψήσιμο, τις ανακατεύουμε 2-3 φορές.  

Διατροφική αξία ανά 100 γρ.

  • Ενέργεια: 230 kcal
  • Υδατάνθρακες: 25,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 3,9 γρ.
  • Λιπαρά: 7,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.

* Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI