ΑΡΘΡΟ
Διανύουμε την πιο επικίνδυνη εποχή της Σύγχρονης Παγκόσμιας Ιστορίας, καθώς οδεύουμε προς τη λήξη του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα. Την πιο επικίνδυνη γιατί η επανεκλογή Τραμπ ( 2017–2021 η α' θητεία) έφερε τα πάνω κάτω πολυεπίπεδα διαταράσσοντας συμμαχίες (ΗΠΑ-Ευρώπη) και αποσύροντας...
την
Αμερική από συμφωνίες (απόσυρση για δεύτερη φορά των ΗΠΑ από τη διεθνή
συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της
κλιματικής αλλαγής το 2015), με παράλληλες αναταράξεις στο διεθνές
εμπόριο.
Αναταράξεις δια της επιβολής υψηλών δασμών με αποκορύφωμα τη διεύρυνση του εμπορικού πολέμου κατά της ΕΕ, η οποία εντωμεταξύ έμεινε μόνη να στηρίζει την καθημαγμένη απ' την ομόδοξη Ρωσία Ουκρανία, μετά την παύση στρατιωτικής ενίσχυσης στον Ζελένσκι από τις ΗΠΑ...
Με δεδομένα αυτά εν συντομία, στα οποία προστίθεται και η κρίσιμη παράμετρος της αναθεωρητικής οπτικής την οποία ασπάζονται τρεις αμφιλεγόμενοι ηγέτες (Πούτιν-Τραμπ-Ερντογάν) που ενσπείρουν (για διαφορετικούς λόγους) ανησυχία στην Ευρώπη, η ΕΕ έφτασε στο σημείο να εκδώσει (για τα 27 κράτη-μέλη της, μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος) οδηγίες για να εφοδιαστούν οι πολίτες τους με προμήθειες έκτακτης ανάγκης, ώστε να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση πολέμου, πιστοποιώντας την ρευστή κατάσταση που διανύει η Γηραιά Ήπειρος γεωπολιτικά...
Ρευστή κατάσταση η οποία κυοφορεί, ενδεχομένως, τα προεόρτια ενός Γ' ΠΠ ή τη διαμόρφωση συνθηκών οι οποίες παραπέμπουν σε προπολεμικά ανήσυχα Βαλκάνια, πολύ περισσότερο όταν έχει απλωθεί σε αυτά η σκιά της βουλιμικής Τουρκίας μέσω της χάραξης μουσουλμανικού τόξου στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικά σύνορά μας, καθιστώντας ιδιαίτερα εύθραυστη την ''ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία''.
Ανεπαρκέστατες αμφότερες για τα ελληνικά συμφέροντα, δεδομένης της ιστορικής αφερεγγυότητας της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μην εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη οι υπογραφές της στις συμφωνίες που υπογράφει με την Ελλάδα (τελευταία η προ διετίας ''Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας'', 7/12/'23).
Συμφωνίες που δεν τις τηρεί, με αποτέλεσμα να βιώνουν τα επακόλουθα τετελεσμένα της Ελλαδίτες, Ελληνοκύπριοι και Κούρδοι. Κι αυτό, στην περίπτωση των δύο πρώτων, ελλοχεύει τον κίνδυνο να μην προστατεύονται επαρκώς τα ιστορικά δίκαια του Ελληνισμού λόγω της τουρκικής υστεροβουλίας.
Υστεροβουλίας που κρύβεται στην αμφισβήτηση της εθνικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της πατρίδας μας, ίσως γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βλέπει εκ μέρους μας - διαχρονικά και διακυβερνητικά - μείωση της συμβολής μας στη ζωή των Βαλκανίων (πράγμα που του επιτρέπει να έχει πάντα την πρωτοβουλία) και μια παθητική απραξία.
Απραξία που - αργά, αλλά σταθερά- σέρνει την Ελλάδα στο άρμα της Τουρκίας και αναγκάζει εμάς τους Έλληνες να μετατραπούμε σε γιουσουφάκια της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' και της αυτοκρατορίας του χρήματος του τουρκικού επιχειρείν σε ελληνικό έδαφος.
Κι αυτό βάζει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική υπόσταση της πατρίδας μας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ εξασθενεί τις συναφθείσες ιστορικές Συνθήκες οι οποίες τα χάραξαν (Λωζάνης 1923 & Παρισίων 1947), με αποτέλεσμα να δείχνει η Τουρκία το διεκδικητικό... ''μπόι'' της σε Αιγαίο και Θράκη.
Και η Θράκη είναι μια ανοιχτή πληγή από δεκαετίας και βάλε, αφού πήρε το δρόμο της εγκατάλειψης - με την αρχή των μνημονίων - ο πιο νευραλγικός νομός της και, προπάντων, το βόρειο τμήμα του (βόρειος Έβρος) με το κακοσυντηρημένο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και τα έργα-μπαλώματα, που δεν αφήνουν - όσες συντηρήσεις κι αν έχουν γίνει - περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς όλα γίνονται καθυστερημένα λόγω ενστάσεων επί ενστάσεων, κλοπής καλωδίων και διχαστικών καταστάσεων αυτοδιοικητικά, οι οποίες απαξιώνουν και οδηγούν σε μαρασμό τον νομό-σύνορο της ακριτικής Θράκης.
Σαν να μην έφταναν αυτά, οι καμπάνες του δημογραφικού χτύπησαν κόκκινο την τελευταία δεκαετία και τα δείγματα δημογραφικής κατάρρευσης αυξάνονται και πληθύνονται, με την μείωση του αριθμού των γεννήσεων έναντι των θανάτων να επιταχύνεται σε ρυθμό καταιγιστικό, που προοιωνίζεται την αντίστροφη μέτρηση χριστιανών-μουσουλμάνων στη Θράκη...
Στη Θράκη που αιμορραγεί, γιατί - πέραν του τραγικού δημογραφικού της προβλήματος, με συνακόλουθο τον μαρασμό όσων έμειναν - υπάρχουν και 500.000 νέοι της οι οποίοι έφυγαν στην ξενιτιά (μετανάστευση), προκειμένου να επιβιώσουν.
Ειδικά στον πολύπαθο Έβρο, έχουν συσσωρευτεί κι άλλα προβλήματα, όπως τα επακόλουθα της καταστροφής του δάσους της Δαδιάς στις ζωές των ανθρώπων (καλοκαίρι του '24) και η ανάγκη για μόνιμη ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΦΕΚ 193/Α΄/4-11-64), ώστε να αρδεύονται - μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων - τα ελληνικά χωράφια από τον ποταμό Άρδα (παραπόταμο του Έβρου) που πηγάζει από τα βουνά της κεντρικής Ροδόπης στην Νότια Βουλγαρία.
Καλό μες στο κακό αυτό το τελευταίο, γιατί μας καθιστά εξαρτώμενους απ' τη Βουλγαρία. Και οι Βούλγαροι δεν είναι για να τους εμπιστεύεσαι, όπως κι οι Τούρκοι. Η ιστορική εμπειρία μας είναι μακρά και οδυνηρή επ' αυτού. Αλλά είπαμε να τα αφήσουμε πίσω μας προς διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης ειρήνης.
Έτσι είπαμε, αλλά κάποιες κινήσεις τους από καιρό δε μας αφήνουν να ησυχάσουμε δικαιολογημένα. Δε μας αφήνει να ησυχάσουμε, συγκεκριμένα, το γεγονός ότι Βούλγαροι-Τούρκοι αγοράζουν όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα ερειπωμένα χωριά στον στρατηγικής σημασίας νομό Έβρου και με κλιμακούμενη μέσα στο χρόνο την πληθυσμιακή αιμορραγία του.
Αιμορραγία την οποία δεν αποκαθιστούν τα επιδόματα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης, απ' τη στιγμή που δεν υπάρχουν μέτρα μονιμότητας και στρατηγικές επενδύσεις προς αξιοποίηση των τεράστιων ευκαιριών στην εν λόγω Περιφέρεια.
Κι αυτό διεφάνη τόσο στην αναφορά σε forum του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έβρος, όσο και σε εκπομπή του realfm 97,8, όπου αυτά που είπε είναι άκρως ανησυχητικά και έχουν να κάνουν με αγορά ακινήτων - σε εγκαταλελειμμένα χωριά του νομού - από Τούρκους και Βούλγαρους.
Είναι άκρως ανησυχητικά, γιατί γίνονται μαζικές αγορές ερειπίων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ελληνικό έδαφος από γείτονες που απέδειξαν ιστορικά τη δολιότητά τους. Οι υποβολιμαίες τακτικές που ακολουθούν, γνωστές, καθώς και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους.
Βασικός στόχος η αλλαγή πληθυσμιακής σύνθεσης των χωριών στα βόρεια και βορειοανατολικά των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων, κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ώστε - σε εύθετο χρόνο στο μέλλον - να θέσουν θέμα αναγνώρισης βουλγαρικής και τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα...
Αυτή η δυσοίωνη προοπτική πρέπει - έστω κι αργά - να κινητοποιήσει την κυβέρνηση, με αφορμή και την ερώτηση 11 βουλευτών της ΝΔ στους συναρμόδιους υπουργούς (ελπίζω μόνο να μην είχε άλλου είδους κίνητρα η αφύπνισή τους πέραν των εθνικών...) για το εν λόγω θέμα.
Το θέμα περί ''επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων από τουρκικά κεφάλαια σε ακριτικές περιοχές'' της πατρίδας μας και, συγκεκριμένα στη Θράκη, αν και η Βουλγαρία ειδικά δείχνει από χρόνια το... ενδιαφέρον της, με ανάλογες κινήσεις. και για την Ανατολική Μακεδονία (Καβάλα, πρωτίστως, και δευτερευόντως Σέρρες και Δράμα). Την ελληνική Περιφέρεια που εποφθαλμιούσε ανέκαθεν ιστορικά...
Αποτέλεσμα της υπερδραστηριοποίησης Τούρκων και Βουλγάρων στην αγορά ακινήτων (που έχουν πουληθεί από Έλληνες στις εξευτελιστικές τιμές των 10.000 - 15.000 και 20.000 ευρώ το πολύ) είναι να έχουμε πλήθος παραθαλάσσιων οικιών δικής τους ιδιοκτησίας (αγορασμένες στο όνομα τουρκικών εταιρειών με υποκαταστήματα στον Έβρο - διαδικασία απλής εγγραφής στο Επιμελητήριο του νομού - και κεφάλαια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), κατά μήκος του Θρακικού Πελάγους και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σημειωτέον ότι στα δεδομένα αυτά οφείλεται η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του δήμου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος - από 82.000 κατοίκους - έφτασε να έχει 110.000 λόγω της μετεγκατάστασης Τούρκων. Τούρκων οι οποίοι, με δέλεαρ το χρήμα, κάμπτουν τις αντιστάσεις των ακριτών μας αγοράζοντας κοψοχρονιά τα κτήματα και τα σπίτια τους.
Η Θράκη και η ακριτική ακτογραμμή του ΒΑ και Ανατολικού Αιγαίου φυλλορροούν και αιμορραγούν, προφανώς, πράγμα που κάνει τους Τούρκους να επωφελούνται της πληθυσμιακής μας κατάρρευσης λόγω μεταναστευτικού, δημογραφικού και δυσμενών συγκυριών σε υψίστης εθνικής και θρησκευτικής σημασίας περιοχές στο Αιγαίο (βλ. ερημωμένα νησιά με κλειστά σπίτια και σχολεία, όπως οι Αρκιοί Δωδεκανήσου) και τη Θράκη (βλ. ''τριεθνές'' Έβρου, ''Τρίγωνο του Κάραγατς'' μεταξύ των ποταμών Άρδα και Έβρου [''Μεσοποταμία του Έβρου''] και κατά μήκος του τελευταίου).
Κι αυτό είναι η τελευταία προειδοποίηση για το αμέριμνο ελληνικό κράτος και τις Αρχές του, οι οποίες καθεύδουν υπό μανδραγόρα αντί να ξεσηκωθούν για την επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων και να κινητοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για συνδρομή της στα μέτρα που οφείλει να πάρει άμεσα η ελληνική Πολιτεία για εθνικούς λόγους.
Μέτρα όπως η καθιέρωση οικονομικής ζώνης στον Έβρο, η τόνωση τοπικών κοινωνιών με μηδενική φορολογία επιχειρήσεων, η στήριξη της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής και η προώθηση τοπικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές, η προσφορά κινήτρων για επιχειρήσεις και για επενδύσεις στην μεταποίηση και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους εκεί.
Ας μην ξεχνάμε ότι κάτοικοι και φορείς της Θράκης, ειδικότερα, αξιώνουν από καιρό τη δημιουργία ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου (στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής), ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος βουλγαρο-τουρκικής άλωσής της.
Και θα αποσοβηθεί με αναπτυξιακά προγράμματα, χαμηλότοκα δάνεια για εγκατάσταση νοικοκυριών, μέριμνα για ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμμής, στήριξη τοπικών βιοτεχνιών (βλ. σηροτροφία παραδοσιακής μεταξοκαλλιέργειας στο Σουφλί), ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Δαδιά το καλοκαίρι του '23) και πιο ενεργή παρουσία επιτελικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους (ΔΕΗ, εταιρείες τηλεφωνίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υποκαταστήματα ελληνικών Τραπεζών κλπ).
Εκ παραλλήλου μ' αυτά που επείγουν, εντωμεταξύ, καλό είναι να ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας (βλ. ΕΥΠ) τη γνωστή για τον ανθελληνικό ρόλο της ''Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης -Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB)'', η οποία - με πρωτοβουλία του προέδρου τον Αϊντίν Αχμέτ - διοργανώνει ποιητικό διαγωνισμό για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με προθεσμία υποβολής ποιημάτων την 24/3/2025 και τελετή απονομής των βραβείων στις 4/4/2025) στις αρχές Μαῒου, με θέμα ''Πόλεμοι και νίκες της Καλλίπολης'' και αφορμή την 110η επέτειο από την Μάχη της Καλλίπολης (Μάιος 1915).
Το ''Φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά'' της λαϊκής θυμοσοφίας ισχύει και για τα εθνικά μας θέματα, πολύ περισσότερο όταν έχουμε ιερή ευθύνη - λαός και εξουσία - να τα διατηρήσουμε στο ακέραιο όλα (και όχι τα μισά) προς χάριν της ακεραιότητας του Ελληνισμού μέσα και έξω απ' τα σύνορά μας...
Κρινιώ Καλογερίδου
Αναταράξεις δια της επιβολής υψηλών δασμών με αποκορύφωμα τη διεύρυνση του εμπορικού πολέμου κατά της ΕΕ, η οποία εντωμεταξύ έμεινε μόνη να στηρίζει την καθημαγμένη απ' την ομόδοξη Ρωσία Ουκρανία, μετά την παύση στρατιωτικής ενίσχυσης στον Ζελένσκι από τις ΗΠΑ...
Με δεδομένα αυτά εν συντομία, στα οποία προστίθεται και η κρίσιμη παράμετρος της αναθεωρητικής οπτικής την οποία ασπάζονται τρεις αμφιλεγόμενοι ηγέτες (Πούτιν-Τραμπ-Ερντογάν) που ενσπείρουν (για διαφορετικούς λόγους) ανησυχία στην Ευρώπη, η ΕΕ έφτασε στο σημείο να εκδώσει (για τα 27 κράτη-μέλη της, μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος) οδηγίες για να εφοδιαστούν οι πολίτες τους με προμήθειες έκτακτης ανάγκης, ώστε να επιβιώσουν τουλάχιστον 72 ώρες σε περίπτωση πολέμου, πιστοποιώντας την ρευστή κατάσταση που διανύει η Γηραιά Ήπειρος γεωπολιτικά...
Ρευστή κατάσταση η οποία κυοφορεί, ενδεχομένως, τα προεόρτια ενός Γ' ΠΠ ή τη διαμόρφωση συνθηκών οι οποίες παραπέμπουν σε προπολεμικά ανήσυχα Βαλκάνια, πολύ περισσότερο όταν έχει απλωθεί σε αυτά η σκιά της βουλιμικής Τουρκίας μέσω της χάραξης μουσουλμανικού τόξου στα βόρεια-βορειοδυτικά και δυτικά σύνορά μας, καθιστώντας ιδιαίτερα εύθραυστη την ''ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία''.
Ανεπαρκέστατες αμφότερες για τα ελληνικά συμφέροντα, δεδομένης της ιστορικής αφερεγγυότητας της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μην εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη οι υπογραφές της στις συμφωνίες που υπογράφει με την Ελλάδα (τελευταία η προ διετίας ''Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας'', 7/12/'23).
Συμφωνίες που δεν τις τηρεί, με αποτέλεσμα να βιώνουν τα επακόλουθα τετελεσμένα της Ελλαδίτες, Ελληνοκύπριοι και Κούρδοι. Κι αυτό, στην περίπτωση των δύο πρώτων, ελλοχεύει τον κίνδυνο να μην προστατεύονται επαρκώς τα ιστορικά δίκαια του Ελληνισμού λόγω της τουρκικής υστεροβουλίας.
Υστεροβουλίας που κρύβεται στην αμφισβήτηση της εθνικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της πατρίδας μας, ίσως γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βλέπει εκ μέρους μας - διαχρονικά και διακυβερνητικά - μείωση της συμβολής μας στη ζωή των Βαλκανίων (πράγμα που του επιτρέπει να έχει πάντα την πρωτοβουλία) και μια παθητική απραξία.
Απραξία που - αργά, αλλά σταθερά- σέρνει την Ελλάδα στο άρμα της Τουρκίας και αναγκάζει εμάς τους Έλληνες να μετατραπούμε σε γιουσουφάκια της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' και της αυτοκρατορίας του χρήματος του τουρκικού επιχειρείν σε ελληνικό έδαφος.
Κι αυτό βάζει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική υπόσταση της πατρίδας μας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ εξασθενεί τις συναφθείσες ιστορικές Συνθήκες οι οποίες τα χάραξαν (Λωζάνης 1923 & Παρισίων 1947), με αποτέλεσμα να δείχνει η Τουρκία το διεκδικητικό... ''μπόι'' της σε Αιγαίο και Θράκη.
Και η Θράκη είναι μια ανοιχτή πληγή από δεκαετίας και βάλε, αφού πήρε το δρόμο της εγκατάλειψης - με την αρχή των μνημονίων - ο πιο νευραλγικός νομός της και, προπάντων, το βόρειο τμήμα του (βόρειος Έβρος) με το κακοσυντηρημένο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και τα έργα-μπαλώματα, που δεν αφήνουν - όσες συντηρήσεις κι αν έχουν γίνει - περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς όλα γίνονται καθυστερημένα λόγω ενστάσεων επί ενστάσεων, κλοπής καλωδίων και διχαστικών καταστάσεων αυτοδιοικητικά, οι οποίες απαξιώνουν και οδηγούν σε μαρασμό τον νομό-σύνορο της ακριτικής Θράκης.
Σαν να μην έφταναν αυτά, οι καμπάνες του δημογραφικού χτύπησαν κόκκινο την τελευταία δεκαετία και τα δείγματα δημογραφικής κατάρρευσης αυξάνονται και πληθύνονται, με την μείωση του αριθμού των γεννήσεων έναντι των θανάτων να επιταχύνεται σε ρυθμό καταιγιστικό, που προοιωνίζεται την αντίστροφη μέτρηση χριστιανών-μουσουλμάνων στη Θράκη...
Στη Θράκη που αιμορραγεί, γιατί - πέραν του τραγικού δημογραφικού της προβλήματος, με συνακόλουθο τον μαρασμό όσων έμειναν - υπάρχουν και 500.000 νέοι της οι οποίοι έφυγαν στην ξενιτιά (μετανάστευση), προκειμένου να επιβιώσουν.
Ειδικά στον πολύπαθο Έβρο, έχουν συσσωρευτεί κι άλλα προβλήματα, όπως τα επακόλουθα της καταστροφής του δάσους της Δαδιάς στις ζωές των ανθρώπων (καλοκαίρι του '24) και η ανάγκη για μόνιμη ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΦΕΚ 193/Α΄/4-11-64), ώστε να αρδεύονται - μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων - τα ελληνικά χωράφια από τον ποταμό Άρδα (παραπόταμο του Έβρου) που πηγάζει από τα βουνά της κεντρικής Ροδόπης στην Νότια Βουλγαρία.
Καλό μες στο κακό αυτό το τελευταίο, γιατί μας καθιστά εξαρτώμενους απ' τη Βουλγαρία. Και οι Βούλγαροι δεν είναι για να τους εμπιστεύεσαι, όπως κι οι Τούρκοι. Η ιστορική εμπειρία μας είναι μακρά και οδυνηρή επ' αυτού. Αλλά είπαμε να τα αφήσουμε πίσω μας προς διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης ειρήνης.
Έτσι είπαμε, αλλά κάποιες κινήσεις τους από καιρό δε μας αφήνουν να ησυχάσουμε δικαιολογημένα. Δε μας αφήνει να ησυχάσουμε, συγκεκριμένα, το γεγονός ότι Βούλγαροι-Τούρκοι αγοράζουν όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα ερειπωμένα χωριά στον στρατηγικής σημασίας νομό Έβρου και με κλιμακούμενη μέσα στο χρόνο την πληθυσμιακή αιμορραγία του.
Αιμορραγία την οποία δεν αποκαθιστούν τα επιδόματα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης, απ' τη στιγμή που δεν υπάρχουν μέτρα μονιμότητας και στρατηγικές επενδύσεις προς αξιοποίηση των τεράστιων ευκαιριών στην εν λόγω Περιφέρεια.
Κι αυτό διεφάνη τόσο στην αναφορά σε forum του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έβρος, όσο και σε εκπομπή του realfm 97,8, όπου αυτά που είπε είναι άκρως ανησυχητικά και έχουν να κάνουν με αγορά ακινήτων - σε εγκαταλελειμμένα χωριά του νομού - από Τούρκους και Βούλγαρους.
Είναι άκρως ανησυχητικά, γιατί γίνονται μαζικές αγορές ερειπίων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ελληνικό έδαφος από γείτονες που απέδειξαν ιστορικά τη δολιότητά τους. Οι υποβολιμαίες τακτικές που ακολουθούν, γνωστές, καθώς και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους.
Βασικός στόχος η αλλαγή πληθυσμιακής σύνθεσης των χωριών στα βόρεια και βορειοανατολικά των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων, κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ώστε - σε εύθετο χρόνο στο μέλλον - να θέσουν θέμα αναγνώρισης βουλγαρικής και τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα...
Αυτή η δυσοίωνη προοπτική πρέπει - έστω κι αργά - να κινητοποιήσει την κυβέρνηση, με αφορμή και την ερώτηση 11 βουλευτών της ΝΔ στους συναρμόδιους υπουργούς (ελπίζω μόνο να μην είχε άλλου είδους κίνητρα η αφύπνισή τους πέραν των εθνικών...) για το εν λόγω θέμα.
Το θέμα περί ''επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων από τουρκικά κεφάλαια σε ακριτικές περιοχές'' της πατρίδας μας και, συγκεκριμένα στη Θράκη, αν και η Βουλγαρία ειδικά δείχνει από χρόνια το... ενδιαφέρον της, με ανάλογες κινήσεις. και για την Ανατολική Μακεδονία (Καβάλα, πρωτίστως, και δευτερευόντως Σέρρες και Δράμα). Την ελληνική Περιφέρεια που εποφθαλμιούσε ανέκαθεν ιστορικά...
Αποτέλεσμα της υπερδραστηριοποίησης Τούρκων και Βουλγάρων στην αγορά ακινήτων (που έχουν πουληθεί από Έλληνες στις εξευτελιστικές τιμές των 10.000 - 15.000 και 20.000 ευρώ το πολύ) είναι να έχουμε πλήθος παραθαλάσσιων οικιών δικής τους ιδιοκτησίας (αγορασμένες στο όνομα τουρκικών εταιρειών με υποκαταστήματα στον Έβρο - διαδικασία απλής εγγραφής στο Επιμελητήριο του νομού - και κεφάλαια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), κατά μήκος του Θρακικού Πελάγους και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σημειωτέον ότι στα δεδομένα αυτά οφείλεται η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του δήμου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος - από 82.000 κατοίκους - έφτασε να έχει 110.000 λόγω της μετεγκατάστασης Τούρκων. Τούρκων οι οποίοι, με δέλεαρ το χρήμα, κάμπτουν τις αντιστάσεις των ακριτών μας αγοράζοντας κοψοχρονιά τα κτήματα και τα σπίτια τους.
Η Θράκη και η ακριτική ακτογραμμή του ΒΑ και Ανατολικού Αιγαίου φυλλορροούν και αιμορραγούν, προφανώς, πράγμα που κάνει τους Τούρκους να επωφελούνται της πληθυσμιακής μας κατάρρευσης λόγω μεταναστευτικού, δημογραφικού και δυσμενών συγκυριών σε υψίστης εθνικής και θρησκευτικής σημασίας περιοχές στο Αιγαίο (βλ. ερημωμένα νησιά με κλειστά σπίτια και σχολεία, όπως οι Αρκιοί Δωδεκανήσου) και τη Θράκη (βλ. ''τριεθνές'' Έβρου, ''Τρίγωνο του Κάραγατς'' μεταξύ των ποταμών Άρδα και Έβρου [''Μεσοποταμία του Έβρου''] και κατά μήκος του τελευταίου).
Κι αυτό είναι η τελευταία προειδοποίηση για το αμέριμνο ελληνικό κράτος και τις Αρχές του, οι οποίες καθεύδουν υπό μανδραγόρα αντί να ξεσηκωθούν για την επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων και να κινητοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για συνδρομή της στα μέτρα που οφείλει να πάρει άμεσα η ελληνική Πολιτεία για εθνικούς λόγους.
Μέτρα όπως η καθιέρωση οικονομικής ζώνης στον Έβρο, η τόνωση τοπικών κοινωνιών με μηδενική φορολογία επιχειρήσεων, η στήριξη της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής και η προώθηση τοπικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές, η προσφορά κινήτρων για επιχειρήσεις και για επενδύσεις στην μεταποίηση και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους εκεί.
Ας μην ξεχνάμε ότι κάτοικοι και φορείς της Θράκης, ειδικότερα, αξιώνουν από καιρό τη δημιουργία ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου (στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής), ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος βουλγαρο-τουρκικής άλωσής της.
Και θα αποσοβηθεί με αναπτυξιακά προγράμματα, χαμηλότοκα δάνεια για εγκατάσταση νοικοκυριών, μέριμνα για ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμμής, στήριξη τοπικών βιοτεχνιών (βλ. σηροτροφία παραδοσιακής μεταξοκαλλιέργειας στο Σουφλί), ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης (μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Δαδιά το καλοκαίρι του '23) και πιο ενεργή παρουσία επιτελικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους (ΔΕΗ, εταιρείες τηλεφωνίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υποκαταστήματα ελληνικών Τραπεζών κλπ).
Εκ παραλλήλου μ' αυτά που επείγουν, εντωμεταξύ, καλό είναι να ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας (βλ. ΕΥΠ) τη γνωστή για τον ανθελληνικό ρόλο της ''Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης -Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB)'', η οποία - με πρωτοβουλία του προέδρου τον Αϊντίν Αχμέτ - διοργανώνει ποιητικό διαγωνισμό για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με προθεσμία υποβολής ποιημάτων την 24/3/2025 και τελετή απονομής των βραβείων στις 4/4/2025) στις αρχές Μαῒου, με θέμα ''Πόλεμοι και νίκες της Καλλίπολης'' και αφορμή την 110η επέτειο από την Μάχη της Καλλίπολης (Μάιος 1915).
Το ''Φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά'' της λαϊκής θυμοσοφίας ισχύει και για τα εθνικά μας θέματα, πολύ περισσότερο όταν έχουμε ιερή ευθύνη - λαός και εξουσία - να τα διατηρήσουμε στο ακέραιο όλα (και όχι τα μισά) προς χάριν της ακεραιότητας του Ελληνισμού μέσα και έξω απ' τα σύνορά μας...
Κρινιώ Καλογερίδου