Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να ξαναζεσταίνουν τα τρόφιμα που έχουν περισσέψει, αφού πρόκειται για έναν βολικό και εύκολο τρόπο.
Ωστόσο, θα...
πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να τα ζεστάνουμε ξανά, διότι εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία μας.
Αυτό συμβαίνει, διότι οι χημικές ενώσεις των συστατικών μπορούν να αλλάξουν όταν ξαναζεσταθούν, προκαλώντας την απελευθέρωση τοξικών ουσιών.
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις
Ρύζι
Το πιο επικίνδυνο φαγητό για να ξαναζεστάνετε είναι το ρύζι. Όταν το μαγειρεμένο ρύζι κρυώσει μπορεί να περιέχει ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus.
Το συγκεκριμένο βακτήριο σχηματίζει σπόρια που συνήθως βρίσκονται στο έδαφος και τα λαχανικά, τα οποία είναι ανθεκτικά στην θερμότητα, συνεπώς, ακόμα και όταν ξαναζεστάνουμε το ρύζι, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος δηλητηρίασης.
Τα σπόρια του Bacillus cereus είναι συνήθως αβλαβή σε μικρό αριθμό, ωστόσο, όταν πολλαπλασιαστούν μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, που περιλαμβάνουν διάρροιες, εμετούς, πυρετό, ναυτία, πόνο και κράμπες στο στομάχι.
Το ρύζι μπορεί να ξαναζεσταθεί αν το αποθηκεύσετε εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα στο ψυγείο. Αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί, αφήνοντάς το έξω, και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί το επικίνδυνο βακτήριο.
Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ, η οποία είναι αβλαβής, όταν τρώμε το σπανάκι ωμό.
Ωστόσο, σε περίπτωση που ξαναζεστάνετε το σπανάκι, το οξαλικό οξύ «κρυσταλλώνεται» και γίνεται «τοξικό». Σε υψηλές δόσεις, αυτή η ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το ουροποιητικό σας σύστημα.
Παράλληλα, το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται με το μαγείρεμα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.
Με την αναθέρμανση του λαχανικού – δηλαδή όταν ξαναζεστάνουμε το σπανάκι σε υψηλή θερμοκρασία – αυτά τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, δηλαδή ενώσεις που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου.
Τσάι
Το τσάι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες. Οι τανίνες είναι μια ομάδα χημικών αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από διάφορες φυτικές τροφές, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα από ιώσεις.
Στις τανίνες αποδίδεται και η ξεχωριστή γεύση του τσαγιού. Όταν ξαναζεστάνουμε το τσάι, τότε οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού διασπώνται, ενώ, λόγω της αύξησης της ποσότητας των τανινών, το ρόφημα γίνεται πιο πικρό.
Προσοχή, όμως, διότι διάφορα αδρανή βακτήρια στο τσάι πρόκειται να γίνουν «ενεργά» αν το ζεστάνετε δεύτερη φορά, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία σας.