Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Φαλάφελ


Το ρεβίθι αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης, μεγάλης βιολογικής αξίας και ισάξιας του κρέατος και του γάλακτος
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Εκείνο που ξεχωρίζει το ρεβίθι από τα άλλα όσπρια είναι...  

 
η ποιότητα των πρωτεϊνών του. Οι πρωτεΐνες του ρεβιθιού, που ανέρχονται σε ποσοστό 20-30%, περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην άριστη αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Το ρεβίθι είναι ακόμη καλή πηγή υδατανθράκων με ποσοστό περίπου 55-65%, αλλά και πλούσιο σε ποικιλότροπα ωφέλιμες φυτικές ίνες, με την περιεκτικότητα να κυμαίνεται από 7% έως 14% (σημειώστε ότι οι περισσότερες βρίσκονται στη φλούδα του). Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να συγκρατούν ή να απορροφούν το νερό από το έντερο και με αυτό τον τρόπο καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.

Το οφέλη του ρεβιθιού δεν σταματούν εδώ: Είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, χαλκό, ψευδάργυρο και κάλιο. Περιέχει πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους, ζάχαρης και καθόλου χοληστερόλη και νάτριο. Μας προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο, τα εγκεφαλικά, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, τις ασθένειες του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις.

Υλικά (8 τεμάχια)

  • 300 γρ. ρεβύθια βρασμένα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 5-6 κ.σ. αλεσμένη βρόμη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ταχίνι
  • ξύσμα απο 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι