Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

Σχέδιο κατάπαυσης του πυρός προετοιμάζουν Βρετανία, Γαλλία και Ουκρανία


Θα το παρουσιάσουν στις ΗΠΑ, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης
 
Ο Kιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Ουκρανία συμφωνούν να εργαστούν πάνω σε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που θα παρουσιάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο...  

 
Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο προέκυψε μετά από συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των τεσσάρων χωρών, μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Στάρμερ δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Επανέλαβε τη διαβεβαίωσή του ότι θα χρειαστούν αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για να τη διατηρήσουν.
Σύνοδος κορυφής για το Ουκρανικό στο Λονδίνο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει καλέσει σήμερα διεθνείς ηγέτες σε μία σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο, για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία.

Το Σάββατο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός επανέλαβε «την ακλόνητη υποστήριξή του προς την Ουκρανία και ότι είναι αποφασισμένος να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός που θα βάλει τέλος στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας και θα εγγυηθεί μια διαρκή ειρήνη βασισμένη στην κυριαρχία και την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Σερ Στάρμερ θα υποδεχθεί στην Downing Street την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προτού συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στο κεντρικό Λονδίνο οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, του Καναδά, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας. Παρόντες θα είναι επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθώς και οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, μια θέση που επανέλαβε θερμά όταν υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Ζελένσκι στην Downing Street το βράδυ του Σαββάτου, ενόψει της συνόδου.

Οι συζητήσεις στη σύνοδο θα επικεντρωθούν στα εξής:

– Ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας τώρα – συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης και της αύξησης της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία.

– Η ανάγκη για μια ισχυρή, διαρκή συμφωνία που θα εξασφαλίζει μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία και θα εγγυάται ότι θα μπορεί να αποτρέπει και να αμύνεται ενάντια σε μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.

– Τα επόμενα βήματα για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

Μετά την ανακοίνωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανήσει το 2,5% του ΑΕΠ του για την άμυνα έως το 2027, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο της στην άμυνα και να ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι πρόθυμο να υποστηρίξει τη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας με στρατεύματα στο έδαφος.

Πηγή: Αssociated Press