Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

Νηστίσιμο ρυζόγαλο



Είναι χορταστικό, είναι vegan, είναι πεντανόστιμο και δεν έχει ζάχαρη
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Το συγκεκριμένο γλυκό θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι γιατί είναι χορταστικό, πολύ θρεπτικό και ταυτόχρονα εξαιρετικά νόστιμο παρά την παντελή απουσία...  

 
γλουτένης, λακτόζης και κυρίως ζάχαρης. Λόγω των πολύ αγνών συστατικών του, αποκλείεται να μας προκαλέσει κάποιο δυσάρεστο φούσκωμα ή άλλες παρενέργειες. Το προτείνουμε με γάλα καρύδας χωρίς προσθήκη ζάχαρης, κάλλιστα όμως μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο γάλα της επιλογής σας, όπως αμυγδάλου, σόγιας ή βρώμης. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μελάσα με μέλι ή σιρόπι αγαύης, ανάλογα με το τι προτιμάτε. 

Υλικά (6 μερίδες)
  • 750 ml γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
  • 80 γρ. ρύζι basmati (ιδανικά καστανό)
  • 2 κ.σ. μελάσα (ή σιρόπι αγαύης ή μέλι)
  • 1 κ.σ. ρυζάλευρο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • κανέλα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε νερό να βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 10-12’. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το ρύζι.
  • Βήμα 2: Σε μία άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα, το γλυκαντικό που έχουμε επιλέξει και το εκχύλισμα βανίλιας, προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 1-2’.
  • Βήμα 3: Ανακατεύουμε το ρυζάλευρο με μία κουταλιά νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ρυζόγαλο που βράζει. Ανακατεύουμε για άλλα 5’ φροντίζοντας να μην κολλήσει.
  • Βήμα 4: Αποσύρουμε από τη φωτιά, σερβίρουμε το ρυζόγαλο σε έξι μπολάκια και περιμένουμε να κρυώσει. Προαιρετικά, προσθέτουμε κανέλα.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 229 kcal
  • Υδατάνθρακες: 38 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 9,5 γρ.
  • Λιπαρά: 4,2 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,1 γρ.

* Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ