Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

Κόκκινες φακές με πορτοκάλι & τζίντζερ


 Ένας θησαυρός της γης, οι κόκκινες φακές περιέχουν προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του μικροβιώματος

Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Οι κόκκινες φακές πρωταγωνιστούν πλέον σε πολλές συνταγές, καθώς... 

 
είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Είναι πολύ σημαντικές όσον αφορά την υγεία του μικροβιώματος, ενώ κρατούν σε καλή ισορροπία τον γλυκαιμικό δείκτη του αίματος. Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο που καθυστερεί σημαντικά την αποθήκευση του υδατάνθρακα, ενώ παράλληλα είναι πηγή πολύ καλών προβιοτικών που «ταΐζουν» το μικροβίωμα, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη ασθενειών του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος.
Υλικά (3 μερίδες)
  • 1 κούπα κόκκινες φακές
  • 4 κούπες νερό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 2 δάχτυλα)
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ξεπλένουμε καλά τις φακές με άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε.
  • Βήμα 2: Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μαγειρεύουμε για 2-3’ το κρεμμύδι, το τζίντζερ και την σκόνη σκόρδου μαζί με το λάδι. Αμέσως μετά, προσθέτουμε τον πελτέ και τα καρυκεύματα κι ανακατεύουμε.
  • Βήμα 3: Ρίχνουμε τις φακές και προσθέτουμε το νερό, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Βήμα 4: Σιγοβράζουμε για 30’ περίπου (αν θέλουμε πιο αραιή τη σούπα, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε 1 κούπα νερό).

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 234 kcal
  • Υδατάνθρακες: 19,6 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 13,2 γρ.
  • Λιπαρά: 5,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,8 γρ.

* Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI