Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Πώς θα αποφύγεις το φούσκωμα από τα όσπρια

 
Η μεσογειακή διατροφή έχουν σε πολύ υψηλή θέση την κατανάλωση οσπρίων. Και όχι άδικα. Τα...  

 
όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, και μέταλλα, όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ. Η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, και η ενίσχυση της πέψης λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Παρόλα αυτά, ένα συχνό πρόβλημα που προκαλούν τα όσπρια είναι η αίσθηση φουσκώματος και πρηξίματος.

Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ολιγοσακχαρίτες, ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται στα όσπρια και που δεν διασπάται εύκολα στο λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια στο παχύ έντερο παράγουν αέρια κατά τη διάσπαση αυτών των υδατανθράκων, προκαλώντας φούσκωμα και πρήξιμο.

Το ζήτημα αυτό μπορεί να σε αποθαρρύνει από το να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου, παρόλο που είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να καταναλώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν το φούσκωμα που προκαλούν τα όσπρια.

Ένα ιδιαίτερο tip από health coach Ξένη Κωνσταντίνου (@xeni_wellness), θα σε κάνει να πεις "αντίο" μια και καλή από το δυσάρεστο πρήξιμο που σου προκαλούν τα όσπρια.

Το tip για να μη σε φουσκώνουν τα όσπρια

Η Ξένη Κωνσταντίνου μέσα από ένα βιντεάκι που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, αποκάλυψε πώς το μυστικό είναι να δοκιμάσεις να βάλεις κύμινο ή τζίντζερ κατά το μαγείρεμα.

Πώς θα επωφεληθείς περισσότερο από τα όσπρια

Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο είδος φακής είναι η καφέ. Ωστόσο υπάρχει και η μαύρη φακή γνωστή ως Beluga, που περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και επειδή έχουν αυτό το σκούρο χρώμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τέλος υπάρχει και η κόκκινη φακή, που κατά τον βρασμό γίνεται περισσότερο σαν χυλός, και είναι πιο εύπεπτη.


Γενικώς κανόνας που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα όσπρια πρέπει να τα συνδυάζεις πάντα με άμυλο ή κάποιο δημητριακό, για να λάβεις περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης.

Πηγή: shape.gr