Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

Γίγαντες στο φούρνο




Συνοδέψτε με φέτα και λαγάνα
 
Υλικά 
 
  • 400 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 450 γρ. σάλτα με ντομάτες σε κύβους
  • 1/2 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο

  • 1 κοτσάνι σέλινο, χοντροκομμένο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι
  • 6 κ. σ. νερό
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό, συν περισσότερο για το γαρνίρισμα
  • 1/2 κ. σ. φρέσκα φύλλα θυμαριού
  • 3/4 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/4- 1/2 κ. γλ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • 1/4 κ. γλ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/8- 1/4 κ. γλ. κανέλα τριμμένη
  • 1 αποξηραμένο φύλλο δάφνης
  • Φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέστε 1/8 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και το σκόρδο. Αλατίστε με μια πρέζα αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, 5- 7 λεπτά.
  3. Προσθέστε τις ντομάτες με τους χυμούς τους και το νερό. Προσθέστε άλλη μια πρέζα αλάτι, το μαϊντανό, το θυμάρι, τη ρίγανη, το κόκκινο πιπέρι, το μαύρο πιπέρι, την κανέλα και το φύλλο δάφνης.
  4. Ανακατέψτε τα φασόλια και μαγειρέψτε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  5. Μεταφέρετε το μείγμα στο φούρνο και ψήστε μέχρι να πήξει η σάλτσα και η επάνω στρώση να πάρει ένα ελαφρύ χρυσοκάστανο χρώμα, 20 έως 30 λεπτά.
  6. Αφαιρέστε και πετάξτε το φύλλο δάφνης. Ολοκληρώστε το πιάτο με μια σταγόνα ελαιόλαδο, μια πρέζα μαϊντανό και μια καλή δόση φέτας.