Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

Καλαμαράκια τηγανητά διπλοτραγανά με ένα κόλπο


Τα καλαμαράκια είναι το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της Καθαράς Δευτέρας, μαζί με το χταπόδι και την ταραμοσαλάτα. Εκτός από την αναμφισβήτητη νοστιμιά που φέρνει στο τραπέζι, είναι με απόσταση το αγαπημένο πιάτο θαλασσινών των παιδιών που το επιλέγουν όπου το βρουν.

Για...  

 
τους οικιακούς μάγειρες, το τηγανιτό καλαμάρι, παρά τα λιγοστά υλικά, είναι ένα αίνιγμα, το οποίο θα «λύσει» για λογαριασμό μας ο σεφ Ανδρέας Λαγός.

TIP 1ο Το τηγανητό καλαμάρι πρέπει να μαγειρεύεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, καλυμμένο εξ’ ολοκλήρου από λάδι, για ελάχιστο χρόνο -ίσα να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το τοποθετούμε στο τηγάνι αραιά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και τα καλαμάρια μας γίνουν «λάστιχα».

TIP 2ο Αν το καλαμάρι είναι φρέσκο, ένα κόλπο για να μαλακώσει είναι να το μαρινάρουμε με αριάνι. Το αριάνι, όπως το ξινόγαλο και το γιαούρτι, έχει την ιδιότητα να σπάει τις ίνες του καλαμαριού και να το κάνει πιο αφράτο και μαλακό. Το ίδιο κόλπο χρησιμοποιούν οι σεφ παγκοσμίως για να σπάσουν τις σκληρές ίνες σε διάφορες παρασκευές από μοσχάρι, κοτόπουλο κ.λπ.


Για εσάς που θέλετε να μείνετε πιστοί στις επιταγές της εκκλησίας για την Καθαρά Δευτέρα, μια άλλη λύση για μαλακά καλαμαράκια είναι, αφού τα ετοιμάσετε και τα κόψετε σε ροδέλες, να τα καταψύξετε για μερικές ώρες.

TIP 3ο Το ψιλό σιμιγδάλι μαζί με το καλαμποκάλευρο δίνουν πιο τραγανή και νόστιμη κρούστα σε σχέση με το αλεύρι.

Υλικά για 4 μερίδες:

500 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

100 γρ. αριάνι (δεν χρειάζεται αν τα καλαμαράκια έχουν περάσει από την κατάψυξη)

1 κ.γ. ανθός αλατιού

150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

300 γρ. καλαμποκάλευρο

1 λεμόνι

100 γρ. κονσερβολιά Άρτας, χωρίς κουκούτσια

φρέσκος μαϊντανός

Υλικά για το τζατζίκι ελιάς:

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2 κ.σ. λευκό ξίδι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

άνηθος

δυόσμος

80 γρ. κονσερβολιά Άρτας χωρίς κουκούτσια

πηγή: ieidiseis.gr