Υλικά
- 12 μέτρια καλαμάρια
- 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- Ένα μεγάλο ματσάκι μαϊντανό
- Ένα μικρό ματσάκι φρέσκο άνηθο
- 3- 4 γλυκιές και ώριμες ντομάτες
- 1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίστε και πλύνετε τα καλαμάρια. Αν είναι με τα πλοκάμια τους, κόψτε τα και ξεχωρίστε τα.
- Προσθέστε τις φρέσκες ντομάτες, το μισό μαϊντανό και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ και φτιάξτε μια λεία πάστα.
- Προσθέστε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια (αν υπάρχουν) και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ανακατεύετε περιστασιακά.
- Προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε καλά και μαγειρέψτε για ένα λεπτό περίπου.
- Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι κρασί, ανακατέψτε καλά και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
- Ψιλοκόψτε τον άνηθο και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Προσθέστε το μισό πελτέ ντομάτας από το μπλέντερ, τη μισή σάλτσα, τον υπόλοιπο μαϊντανό και τον άνηθο και αλατοπιπερώστε. Αφήστε το να μαγειρευτεί για 2-3 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του γλυκού και γεμίστε ένα καλαμάρι με το μείγμα από το τηγάνι. Δεν πρέπει να το γεμίσετε εντελώς, καθώς το ρύζι θα διογκωθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να σφραγίσετε το άνοιγμα του καλαμαριού ώστε να μην βγει η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Τοποθετήστε το γεμιστό καλαμάρι σε ένα πυρέξ και επαναλάβετε με τα υπόλοιπα.
- Προσθέστε την υπόλοιπη γέμιση από το τηγάνι στο ταψί και αλατοπιπερώστε. Ρίξτε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, το λευκό κρασί και το ζεστό νερό, ώστε τα καλαμαράκια να είναι σχεδόν καλυμμένα.
- Σκεπάστε το ταψί και αφήστε το να ψηθεί για περίπου 40 λεπτά στο φούρνο. Ξεσκεπάστε το ταψί και αφήνετε για άλλα 20 λεπτά μέχρι τα καλαμάρια να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.