Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Πιστέψτε με, δεν έχετε ξαναφάει cookie τόσο φτωχό σε υδατάνθρακα και σάκχαρα και παράλληλα τόσο πλούσιο σε γεύση. Το μαγικό υλικό της συνταγής προφανώς και είναι ο...
βασιλικός χουρμάς που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες δόξες. Με έντονη γλυκύτητα, βιταμίνη Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πολλές φυτικές ίνες, συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα η πάστα που προκύπτει από αυτόν δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τη λευκή ζάχαρη, την οποία αντικαθιστά επάξια σε πολλά γλυκά!
Υλικά (18-20 cookies)
- 200 γρ. αμύγδαλα
- 60 γρ. ταχίνι
- 140 γρ. χουρμάδες
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένο
- 50 γρ. κουβερτούρα με στέβια
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 10’ σε καυτό νερό.
- Βήμα 2: Αλέθουμε τα αμύγδαλα.
- Βήμα 3: Αλέθουμε τους μουλιασμένους χουρμάδες, μαζί με το ταχίνι, τη βανίλια και 1 κ.σ. από το νερό μέσα στο οποίο είχαν μουλιάσει.
- Βήμα 4: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και το μείγμα των αλεσμένων χουρμάδων και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
- Βήμα 5: Χωρίζουμε το μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια (18-20) και φτιάχνουμε τα cookies μας σε ό,τι σχήμα θελουμε
- Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC, στον αέρα για 10-12’. Προσοχή στο ψήσιμο γιατί λόγω της απουσίας άλευρου είναι εύκολο να παραψηθούν!
- Βήμα 7: Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και μόλις κρύωσουν λίγο τα cookies, την περιχύνουμε από πάνω σε λεπτές γραμμές με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Διατροφική αξία ανά cookie
- Ενέργεια: 104 kcal
- Υδατάνθρακες: 8,6 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,9 γρ.
- Λιπαρά: 6,6 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,9 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI