Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Kαθαίρεση της αρχηγού της ΣΜΥΝ και απόταξη των δύο ανδρών σπουδαστών υπαξιωματικών που φέρονται να ξεκίνησαν το σύνθημα

 
   Οι διώξεις εναντίον στελεχών και σπουδαστών της ΣΜΥΝ, μετά τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, είναι το λιγότερο υπερβολικές και υπονομεύουν το ηθικό των στρατιωτικών μας σχολών αλλά και...  

 
την ελευθερία έκφρασης που τόσο υπερασπίζονται οι δικαιωματιστές. Σύμφωνα με καθεστωτικά ΜΜΕ φαίνεται ότι υπάρχει πίεση για περαιτέρω πειθαρχικές ή διοικητικές κυρώσεις εναντίον ανώτερων στελεχών, η πρόταση της ηγεσίας του ΓΕΝ για το αντιτουρκικό σύνθημα που ακούστηκε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, είναι η καθαίρεση της αρχηγού της Σχολής και απόταξη των δύο ανδρών σπουδαστών υπαξιωματικών που φέρονται να ξεκίνησαν το σύνθημα!

Σύμφωνα πληροφορίες των τελευταίων ωρών, η ηγεσία προτείνει να αποστρατεύσουν τον Διοικητή Ναυτικής Εκπαίδευσης και να απομακρύνουν τον διοικητή της ΣΜΥΝ.
Μάλιστα, έχουν ήδη απαλλάξει από τα καθήκοντα της την Αρχηγό της Σχολής ενώ θέλουν να διώξουν από τη Σχολή όσους σπουδαστές ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Η ΣΜΥΝ, ως θεσμός που εκπαιδεύει τους μελλοντικούς υπαξιωματικούς του Ναυτικού, οφείλει να καλλιεργεί πνεύμα πειθαρχίας αλλά και πατριωτισμού. Τα συνθήματα, εκφράζουν ένα ευρύτερο λαϊκό αίσθημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης. Αντί να αντιμετωπιστεί το περιστατικό ως ένα εσωτερικό θέμα, η ηγεσία επέλεξε μια σκληρή, σχεδόν επιδεικτική τιμωρία, που φαίνεται να εξυπηρετεί περισσότερο διπλωματικές σκοπιμότητες παρά την εσωτερική συνοχή και το κύρος του στρατεύματος.

Επιπλέον, η ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι αποφάσεις, χωρίς να δοθεί χρόνος για ουσιαστική διερεύνηση ή διάλογο, αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση: την εργαλειοποίηση της πειθαρχίας για να κατευναστούν επικρίσεις, αντί για την ενίσχυση της ενότητας και της αξιοπρέπειας εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν κάθε αυθόρμητη έκφραση των στρατιωτών αντιμετωπίζεται με τέτοια αυστηρότητα, τότε κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα στράτευμα φοβισμένο και αποκομμένο από τον παλμό της κοινωνίας που καλείται να υπηρετήσει.

Οι διώξεις αυτές δεν είναι απλώς άδικες· είναι και επικίνδυνες. Υπονομεύουν το φρόνημα των στρατιωτικών μας, στέλνουν μήνυμα υποταγής σε ξένα συμφέροντα και αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη του λαού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αντί για αποτάξεις και ΕΔΕ, η ηγεσία θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη να διαχειριστεί το ζήτημα με σύνεση, υπερασπιζόμενη τους ανθρώπους της αντί να τους θυσιάζει στον βωμό της πολιτικής ορθότητας.
 
Ε.Κ.