Πλούσια σε β-καροτίνη, η κολοκύθα υποστηρίζει την υγεία των ματιών μας
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Η κολοκύθα είναι καλή πηγή αρκετών βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Περιέχει...
βιταμίνες A, C και Ε, αλλά και κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Βοηθά στην υγεία της όρασης, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, βοηθά σημαντικά στη λειτουργία των μυών και των νεύρων, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, είναι ιδανική για άτομα που θέλουν να μειώσουν την χοληστερόλη τους, ωστόσο αποτρεπτική για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα, αφού ενδέχεται να επιδεινώσει συμπτώματα όπως αυτά του ευερέθιστου εντέρου. Κάθε 100 γρ. κολοκύθας αντιστοιχούν σε 25 θερμίδες.
Υλικά (10-12 μερίδες)
- 150 γρ. ωμή κολοκύθα
- 80 γρ. αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα)
- 150 γρ. καρύδια
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. αλεύρι βρώμης (ή βρώμη αλεσμένη στο μπλέντερ)
- 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. μέλι
- 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Θρυμματίζουμε τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ, εκτός από λίγα καρύδια που τα σπάμε σε σχετικά μικρά κομμάτια (ώστε να τα καταλαβαίνουμε στο δάγκωμα και να είναι crunchy το τελικό αποτέλεσμα).
- Βήμα 2: Τρίβουμε την κολοκύθα και την βάζουμε σε ένα μπολ.
- Βήμα 3: Προσθέτουμε στο μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βήμα 4: Βάζουμε το μείγμα σε θήκες για κέικ, είτε σιλικόνης είτε μεταλλικές τις οποίες έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.
- Βήμα 5: Τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, για 25-27’ λεπτά.
Διατροφική αξία ανά muffin
- Ενέργεια: 257 kcal
- Υδατάνθρακες: 33 γρ.
- Πρωτεΐνη: 8,9 γρ.
- Λιπαρά: 12,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,6 γρ.
* Η φωτογραφία είναι δημιουργημένη με AI