Δύο ελληνικά πιάτα με ρίζες βαθιά χωμένες στην παράδοση κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου – αυτή τη φορά όχι με σουβλάκι, αλλά με σαλάτες.
Σύμφωνα με...
Σύμφωνα με...
τη νέα λίστα του γαστρονομικού οδηγού Taste Atlas, η Ελλάδα κατέχει πανηγυρικά την πρώτη και τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις 100 κορυφαίες σαλάτες παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, ο ντάκος φιγουράρει πρώτος, ενώ η αγαπημένη χωριάτικη ακολουθεί, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική κουζίνα δεν χρειάζεται πολλά για να ξεχωρίσει, παρά μόνο λίγο λάδι, ντομάτα, ψωμί και φαντασία.

Ο Taste Atlas, που ειδικεύεται στην καταγραφή και αξιολόγηση παραδοσιακών πιάτων απ’ όλο τον κόσμο, αποθεώνει το κρητικό έδεσμα:
«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι».
Η κλασική χωριάτικη σαλάτα ακολουθεί κατά πόδας, με ελάχιστα χαμηλότερη βαθμολογία (4,4 αντί για 4,5 του ντάκου). Η περιγραφή του οδηγού τιμά την απλότητά της:
«Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη σαλάτα ή χορτιάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί».
Στη λίστα ξεχωρίζουν ακόμη δύο ελληνικά πιάτα, τα βραστά χόρτα στην 27η θέση και η πατατοσαλάτα στην 40ή, κλείνοντας έτσι μια τετράδα ελληνικής υπεροχής.

Ο Taste Atlas, που ειδικεύεται στην καταγραφή και αξιολόγηση παραδοσιακών πιάτων απ’ όλο τον κόσμο, αποθεώνει το κρητικό έδεσμα:
«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι».
Η κλασική χωριάτικη σαλάτα ακολουθεί κατά πόδας, με ελάχιστα χαμηλότερη βαθμολογία (4,4 αντί για 4,5 του ντάκου). Η περιγραφή του οδηγού τιμά την απλότητά της:
«Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη σαλάτα ή χορτιάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά). Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί».
Στη λίστα ξεχωρίζουν ακόμη δύο ελληνικά πιάτα, τα βραστά χόρτα στην 27η θέση και η πατατοσαλάτα στην 40ή, κλείνοντας έτσι μια τετράδα ελληνικής υπεροχής.