• Δημιουργήστε το μενού της εβδομάδας με βάση τα τρόφιμα που έχετε ήδη
  • Ψωνίστε με λίστα
  • Ετοιμάστε φαγητό το Σαββατοκύριακο για τις καθημερινές
  • Μαγειρέψτε μεγάλες ποσότητες για να έχετε αποθέματα

6. Αντικαταστήστε ανθυγιεινά σνακ με καλύτερες επιλογές

Τα επεξεργασμένα σνακ (τσιπς, μπισκότα, μπάρες δημητριακών) είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Επιλέξτε σνακ με συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης:

  • Γιαούρτι με μούρα
  • Καρότα με χούμους
  • Μήλο με φυστικοβούτυρο
  • Ποπ κορν χωρίς λάδι
  • Smoothie με φρούτα και γάλα ή γιαούρτι

7. Κάντε υγιεινές επιλογές όταν τρώτε έξω

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τις εξόδους. Μπορείτε να:

  • Ζητήσετε dressing και σάλτσες στο πλάι
  • Αποφύγετε τα ορεκτικά και τα επιδόρπια
  • Επιλέγετε ψητά, στον ατμό ή στον φούρνο αντί για τηγανητά
  • Πιείτε νερό ή μη ζαχαρούχο ρόφημα
  • Παραγγείλετε μικρότερη μερίδα ή μοιραστείτε το πιάτο

8. Φάτε υγιεινά με χαμηλό κόστος

Το οικονομικό φαγητό μπορεί να είναι και θρεπτικό. Συμβουλές:

  • Αγοράστε φρούτα/λαχανικά εποχής
  • Επιλέξτε κατεψυγμένα αντί για εκτός εποχής φρέσκα
  • Αποφύγετε τα συσκευασμένα σνακ
  • Προτιμήστε φθηνότερα κομμάτια κρέατος (π.χ. μπούτια κοτόπουλου)
  • Προτιμήστε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

9. Μην παραλείπετε γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού αργότερα, να προκαλέσει άγχος και να επηρεάσει το μεταβολισμό. Επιπλέον, μην βασίζεστε αποκλειστικά σε συμπληρώματα, μπάρες και σκόνες. Τα ολόκληρα, φυσικά τρόφιμα παραμένουν η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών.

10. Αυξήστε την κατανάλωση νερού

Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωματική και ψυχική ευεξία. Συμβάλλει στην πέψη, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων όταν αντικαθιστά ζαχαρούχα ροφήματα. Γενικά, συνιστώνται περίπου 9 ποτήρια την ημέρα για τις γυναίκες και 13 για τους άνδρες.

11. Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την υγεία, μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, βελτιώνει τον ύπνο και βοηθά στη διαχείριση βάρους. Στόχος: 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα (π.χ. 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα).

12. Φροντίστε τον ύπνο σας

Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την όρεξη. Έλλειψη ύπνου αυξάνει την παραγωγή γκρελίνης (ορμόνη της πείνας) και μειώνει τη λεπτίνη (ορμόνη κορεσμού), αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερφαγίας και παχυσαρκίας.

13. Διαχειριστείτε το άγχος

Το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κακές διατροφικές αποφάσεις, αύξηση βάρους και αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η άσκηση και οι αναπνοές μειώνουν τα επίπεδα στρες και βελτιώνουν τη γενική υγεία.

14. Εξασκηθείτε στη συνειδητή κατανάλωση τροφής

Η ενσυνείδητη διατροφή σημαίνει να είσαι «παρών» (σωματικά και ψυχικά) την ώρα του γεύματός: να τρώτε αργά, χωρίς περισπασμούς, και να ακούτε τα σημάδια πείνας και κορεσμού. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι τρώνε με επίγνωση, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο και να επιλέγουν πιο θρεπτικά τρόφιμα.

15. Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και έχει υψηλότερη θερμογένεση, δηλαδή καίγεται πιο εύκολα από το σώμα. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα όσπρια, τα αυγά, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και το άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο.

16. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ προσθέτει «κενές» θερμίδες και αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και ηπατικές βλάβες. Οι συστάσεις είναι: έως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως 2 για τους άνδρες.

17. Διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων

Ελέγξτε τη λίστα συστατικών και τα διατροφικά στοιχεία. Επικεντρωθείτε στη μερίδα, στις θερμίδες και στα ποσοστά λιπαρών, σακχάρων και νατρίου. Επιλέξτε προϊόντα με φυτικές ίνες, βιταμίνη D και σίδηρο, που συχνά λείπουν από τη διατροφή.

18. Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη, προσφέρουν κορεσμό, ρυθμίζουν τη γλυκόζη και μειώνουν τη χοληστερόλη. Θα τις βρείτε σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

19. Ενισχύστε την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D

Απαραίτητα στοιχεία για γερά οστά και δυνατό ανοσοποιητικό. Καλές πηγές ασβεστίου: γιαούρτι, γάλα, φυτικά ροφήματα με εμπλουτισμό, σαρδέλες και σπανάκι. Η βιταμίνη D βρίσκεται κυρίως στο σολομό, την πέστροφα και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και χυμούς.