Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Ατομική υγιεινή μηλόπιτα σε 20 λεπτά


Ένα πανεύκολο πρωινό ή σνακ για όσους αγαπούν τη μυρωδιά μήλου-κανέλας
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Τα μήλα περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών. Έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι...  

 
η κατανάλωση 2 μήλων την ημέρα για 8 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης στους συμμετέχοντες. Ένα μέτριου μεγέθους μήλο εξασφαλίζει το 11-14% των ημερήσιων αναγκών για φυτικές ίνες και το 10% για βιταμίνη C. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διαχείριση τη αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα, ενώ η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτικό, λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει το οξειδωτικό στρες. 

Υλικά (1 τεμάχιο)
  • ½ μήλο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 40 γρ. αλεσμένη βρόμη ή αλεύρι βρόμης
  • 2 ασπράδια
  • 2 κ.σ. γιαούρτι light
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. λάδι καρύδας
  • 2 καρύδια θρυμματισμένα
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να γίνουν ένας ομογενοποιημένος χυλός.
  • Βήμα 2: Στρώνουνε λαδόκολλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε τον χυλό.
  • Βήμα 3: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, για 20’ (μέχρι να ροδίσει).
  • Βήμα 4: Αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απολαμβάνουμε ρίχνοντας από πάνω αν θέλουμε λίγο γιαούρτι και λίγη έξτρα κανέλα.

Διατροφική αξία

  • Ενέργεια: 336 kcal
  • Υδατάνθρακες: 34,3 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 16,8 γρ.
  • Λιπαρά: 9,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI