Την μεγάλη εβδομάδα,του σταυρού, οι περισσότεροι νηστευουμε όπως επίσης πολλοί από μας δεν τρώνε λάδι,έτσι και μεις βρήκαμε δέκα νόστιμες συνταγές χωρίς λάδι που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας!
Mανιταρόσουπα λαδερή/αλάδωτη
Υλικά
Μανιτάρια
Κρεμμύδια
Άνηθος
Αλάτι/πιπέρι
Ελαιόλαδο (αν τη θέλουμε λαδερή)
Λεμόνι (προαιρετικά)
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Αν θέλουμε τη σούπα αλάδωτη, βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει λίγο νερό.
Αν τη θέλουμε λαδερή, βάζουμε να κάψει ΛΙΓΟ ελαιόλαδο. Το πολύ θα το προσθέσουμε στο τέλος.
Σε κάθε περίπτωση, όταν το υγρό της επιλογής μας φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μειωθούν σε όγκο, βγάζοντας στην κατσαρόλα το νόστιμο ζουμί τους.
Όταν έχουν μειωθεί σε όγκο προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, νερό και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο κι αφήνουμε να βράσουν 15-20 λεπτά.
Μετά δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι, αν θέλουμε.
Στη συνέχεια έχουμε 3 επιλογές:
1) Σερβίρουμε και τρώμε τη σούπα όπως είναι
2) Τη ρίχνουμε στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ
3) Κρατάμε όσες κουταλιές μανιτάρια θέλουμε, πολτοποιούμε στο μπλέντερ την υπόλοιπη σούπα και μετά την ανακατεύουμε με τα μανιτάρια που κρατήσαμε (αυτό κάνω εγώ).
Ό,τι και να κάνουμε, σε περίπτωση που θέλουμε τη σούπα λαδερή αφήνουμε την προσθήκη του υπόλοιπου ελαιολάδου για το τέλος της επεξεργασίας, ώστε αυτό να ζεσταθεί λιγότερο και να διατηρήσει περισσότερες βιταμίνες. Για τον ίδιο λόγο προσθέτουμε τελευταίο και το λεμόνι.
Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα
Υλικά
-2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
-νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν
– 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή απλή φακή)
-1 κουταλιά της σούπας κάρρυ
-αλάτι και πιπέρι
-Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για στολισμό
Εκτέλεση
ζεματίζουμε σε νερό τα κρεμμύδια .βράζουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώστε να μετατραπούν σε χυλό.
Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Μέσα στο χυλό αυτό προσθέτουμε τη φακή και το κάρρυ.
Αφού βράσουν αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε στολίζοντας το πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)
Κρεμμυδοκεφτέδες φούρνου ινδικού τύπου λαδεροί/αλάδωτοι
Υλικά
200 γραμ. γαλέτα
450 γραμ. κρεμμύδια ξερά (500 γραμ. για τους αλάδωτους)
1 γεμάτη κουταλιά σούπας φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
1 κοφτή κουταλιά σούπας γκαράμ μασάλα* (ή μισή, αν δεν θέλουμε πολύ πικάντικη γεύση)
2 κοφτά κουταλάκια τσαγιού αλάτι
100 ml ελαιόλαδο (για τους αλάδωτους το παραλείπουμε) ...
διαβάστε αναλυτικά όλες τις συνταγές στο ourlife.gr
Υλικά
Μανιτάρια
Κρεμμύδια
Άνηθος
Αλάτι/πιπέρι
Ελαιόλαδο (αν τη θέλουμε λαδερή)
Λεμόνι (προαιρετικά)
Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Αν θέλουμε τη σούπα αλάδωτη, βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει λίγο νερό.
Αν τη θέλουμε λαδερή, βάζουμε να κάψει ΛΙΓΟ ελαιόλαδο. Το πολύ θα το προσθέσουμε στο τέλος.
Σε κάθε περίπτωση, όταν το υγρό της επιλογής μας φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μειωθούν σε όγκο, βγάζοντας στην κατσαρόλα το νόστιμο ζουμί τους.
Όταν έχουν μειωθεί σε όγκο προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, νερό και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο κι αφήνουμε να βράσουν 15-20 λεπτά.
Μετά δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι, αν θέλουμε.
Στη συνέχεια έχουμε 3 επιλογές:
1) Σερβίρουμε και τρώμε τη σούπα όπως είναι
2) Τη ρίχνουμε στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ
3) Κρατάμε όσες κουταλιές μανιτάρια θέλουμε, πολτοποιούμε στο μπλέντερ την υπόλοιπη σούπα και μετά την ανακατεύουμε με τα μανιτάρια που κρατήσαμε (αυτό κάνω εγώ).
Ό,τι και να κάνουμε, σε περίπτωση που θέλουμε τη σούπα λαδερή αφήνουμε την προσθήκη του υπόλοιπου ελαιολάδου για το τέλος της επεξεργασίας, ώστε αυτό να ζεσταθεί λιγότερο και να διατηρήσει περισσότερες βιταμίνες. Για τον ίδιο λόγο προσθέτουμε τελευταίο και το λεμόνι.
Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα
Υλικά
-2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
-νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν
– 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή απλή φακή)
-1 κουταλιά της σούπας κάρρυ
-αλάτι και πιπέρι
-Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για στολισμό
Εκτέλεση
ζεματίζουμε σε νερό τα κρεμμύδια .βράζουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώστε να μετατραπούν σε χυλό.
Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Μέσα στο χυλό αυτό προσθέτουμε τη φακή και το κάρρυ.
Αφού βράσουν αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε στολίζοντας το πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)
Κρεμμυδοκεφτέδες φούρνου ινδικού τύπου λαδεροί/αλάδωτοι
Υλικά
200 γραμ. γαλέτα
450 γραμ. κρεμμύδια ξερά (500 γραμ. για τους αλάδωτους)
1 γεμάτη κουταλιά σούπας φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
1 κοφτή κουταλιά σούπας γκαράμ μασάλα* (ή μισή, αν δεν θέλουμε πολύ πικάντικη γεύση)
2 κοφτά κουταλάκια τσαγιού αλάτι
100 ml ελαιόλαδο (για τους αλάδωτους το παραλείπουμε) ...
διαβάστε αναλυτικά όλες τις συνταγές στο ourlife.gr