Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

Πριν φύγετε από το σπίτι πρέπει να αποσυνδέσετε αυτήν τη συσκευή από την πρίζα

 


  Κάποιες μικρές, καθημερινές συνήθειες μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην κατανάλωση ρεύματος, μειώνοντας τόσο το κόστος του λογαριασμού όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δες πώς μπορείς να διαχειριστείς σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι.

Δεν ...  


 

υπάρχει σπίτι χωρίς έστω μερικές ηλεκτρικές συσκευές που διευκολύνουν την καθημερινότητα, πλυντήρια, πλυντήρια πιάτων, θερμοσίφωνες, αλλά και μικροσυσκευές που εξοικονομούν χρόνο και κόπο.

Πίσω, όμως, από αυτή την άνεση κρύβεται ένας αόρατος κίνδυνος: η συνεχής κατανάλωση ενέργειας ακόμα και όταν οι συσκευές φαίνεται να είναι απενεργοποιημένες. Αυτό οφείλεται στη λειτουργία αναμονής (standby), η οποία μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον λογαριασμό ρεύματος.

Ανάμεσα σε όλες τις συσκευές, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι αυτή που πρέπει να σου τραβήξει την προσοχή. Οι ειδικοί συνιστούν να τον βγάζεις από την πρίζα όταν λείπεις από το σπίτι για πολλές ώρες ή μέρες, όπως κατά τη διάρκεια της δουλειάς ή ενός σαββατοκύριακου εκτός.

Ο θερμοσίφωνας λειτουργεί διατηρώντας το νερό σε σταθερή θερμοκρασία μέσω μιας ηλεκτρικής αντίστασης. Ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται, συνεχίζει να ενεργοποιείται περιοδικά για να αναπληρώσει τη θερμότητα που χάνεται. Αυτό το «αθόρυβο» μοτίβο προκαλεί συνεχή κατανάλωση ρεύματος, που τις περισσότερες φορές δεν υπολογίζουμε.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν πρόκειται για παλαιότερα μοντέλα ή για θερμοσίφωνες με ανεπαρκή θερμική μόνωση, καθώς αυτοί χάνουν θερμότητα πιο γρήγορα και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Οι κίνδυνοι και το κόστος από έναν θερμοσίφωνα που μένει συνεχώς ανοιχτός

Η συνεχής λειτουργία του θερμοσίφωνα μπορεί να αυξήσει τον λογαριασμό ρεύματος κατά δεκάδες ευρώ ετησίως. Εκτός από το οικονομικό βάρος, υπάρχουν και πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια. Η υπερβολική χρήση της αντίστασης, σε συνδυασμό με φθορές ή κατασκευαστικά ελαττώματα, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες, ακόμη και σε βραχυκυκλώματα ή πυρκαγιές.

Επομένως, κάθε φορά που λείπεις για αρκετές ώρες, μην ξεχνάς να αποσυνδέεις τον θερμοσίφωνα. Παράλληλα, μια πρακτική λύση είναι να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του στους 60 βαθμούς κελσίου ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και η άσκοπη κατανάλωση.

Ακόμη καλύτερη επιλογή; Η εγκατάσταση χρονοδιακόπτη, που επιτρέπει τον αυτόματο έλεγχο της λειτουργίας του θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού. Έτσι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση, ασφάλεια και υπεύθυνη διαχείριση της ενέργειας.

πηγή: newsbomb.gr