Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία: Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά τη μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία



Θα μπορούσε να είναι κυβερνοεπίθεση;
 
Τα φώτα άναψαν ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά το τεράστιο μπλακάουτ που έπληξε την...  

 
Ιβηρική χερσόνησο, εγκλωβίζοντας κόσμο σε τρένα και ασανσέρ, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν τηλεφωνική και διαδικτυακή σύνδεση.

Από το πρωί της Τρίτης, τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία ανέφεραν ότι το ρεύμα επανήλθε σχεδόν στο φυσιολογικό επίπεδο, με το δίκτυο να έχει σταθεροποιηθεί μετά τη μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

Το βράδυ της Δευτέρας, πολλοί πήγαν για ύπνο στο σκοτάδι, ενώ άλλοι ανάρτησαν βίντεο στο διαδίκτυο, πανηγυρίζοντας για τη σταδιακή επιστροφή της ηλεκτροδότησης μετά από πολλές ώρες εκτός δικτύου.

Αλλά για μια ήπειρο τόσο πρόθυμη να μιλήσει για τις προσπάθειές της για την ενεργειακή ασφάλεια -με πολλούς ηγέτες να συμμετέχουν σε σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου για το θέμα αυτό μόλις την περασμένη εβδομάδα- θα υπάρχουν πολλά επίμονα ερωτήματα που χρειάζονται επειγόντως απαντήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πώς γίνεται τόσο εύκολα ένα μπλακάουτ που επηρεάζει περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους; Τι το προκάλεσε; Και, κυρίως, μπορεί να αποτραπεί να ξανασυμβεί σε τέτοια ή μεγαλύτερη κλίμακα;

Υπάρχει και το ζήτημα με την παραπληροφόρηση σχετικά με τα αίτια ή τους ενόχους πίσω από το μπλακάουτ που κατάφεραν να πάρουν διαστάσεις, με την ισπανική και την πορτογαλική κυβέρνηση να αναγκάζονται να εκδώσουν άμεση προειδοποίηση κατά των εικασιών και των αναφορών στο διαδίκτυο.
Θα μπορούσε να είναι κυβερνοεπίθεση;

Η απλή απάντηση είναι ναι, θα μπορούσε να είναι, καθώς ποτέ δεν μπορείς να πεις «ποτέ» στον κυβερνοχώρο, όπως σχολιάζει ο αρμόδιος συντάκτης του BBC, Joe Tidy. «Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο και είναι πολύ πιο πιθανό ότι κάποιο ατύχημα ή τεχνικό λάθος προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας», συνεχίζει.

Εάν πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, θα ήταν εντελώς πρωτοφανής σε κλίμακα και αντίκτυπο.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στο παρελθόν, σε δύο περιπτώσεις που γνωρίζουμε. Χρηματοδοτούμενοι από τη ρωσική κυβέρνηση, χάκερς από μια διαβόητα ισχυρή μονάδα χάκερ, γνωστή ως Sandworm, κατηγορούνται ότι προκάλεσαν διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες τον κρύο χειμώνα του 2015.

Οι ίδιοι χάκερς κατηγορούνται ότι πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη επαναλαμβανόμενη επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο έναν χρόνο αργότερα.

Και οι δύο επιθέσεις συγκλόνισαν τότε τον κόσμο του κυβερνοχώρου και ήταν εξαιρετικά εξελιγμένες, πιθανόν με πολύμηνη εργασία των επιτιθέμενων. Ωστόσο, εντοπίστηκαν και διορθώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Αν αυτό που συμβαίνει τώρα ήταν κάποιου είδους χακάρισμα, θα ήταν μια τεράστια κλιμάκωση αυτού που θεωρούνταν δυνατό.