Κυριακή 20 Απριλίου 2025

Αρνί στη σούβλα: Πώς να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο


Οι προετοιμασίες για το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου αύριο, ο οβελίας να πρωταγωνιστήσει στο πασχαλινό τραπέζι.

Χιλιάδες πολίτες, είτε...  


 

στο χωριό είτε στην πόλη, αναμένεται να γυρίσουν τη σούβλα με το αρνάκι. Όμως, για να πετύχει κανείς το τέλειο αρνί στη σούβλα, θα πρέπει να γνωρίζει κάποια μικρά «μυστικά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, κ. Σάββα Κεσίδη, το «μυστικό» για ένα αρνάκι γάλακτος «λουκούμι» είναι η απλότητα στα υλικά και η σωστή φωτιά. Το αρνάκι δεν χρειάζεται ούτε πολλά καρυκεύματα ούτε ψήσιμο σε πολύ δυνατή φωτιά παρά μόνο αλάτι και πιπέρι.

Αρνί στη σούβλα: Πώς να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο

Όλα ξεκινούν από το σωστό πέρασμα της σούβλας στο αρνί. Περνάτε το σώμα του αρνιού, από τα πόδια προς το κεφάλι του στο εσωτερικό μέρος του. Το δύσκολο μέρος είναι στο πέρασμα του κεφαλιού, γιατί χρειαζόμαστε αρκετή δύναμη για να μπάσουμε την σούβλα στο κεφάλι του αρνιού.

Η δεξιοτεχνία στο δέσιμο και το ράψιμο για να μην ανοίξει το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το δένουμε σε αρκετές μεριές στα πόδια, το σώμα και το λαιμό του με σύρμα.

Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πρώτα δένουμε το μικρό κοκαλάκι των ποδιών του αρνιού με σύρμα στη σούβλα, μετά στο λαιμό του για να στηριχτεί και τέλος κάνουμε τα εσωτερικά δεσίματα στη ραχοκοκαλιά του αρνιού.

Επιπλέον, πρέπει να προσέξουμε το σύρμα μας να μην είναι ούτε πολύ ψιλό (γιατί θα λυγίζει όταν τρυπάμε το αρνί), αλλά ούτε και πολύ χοντρό γιατί θα είναι δύσκολο στο λύγισμα.

Τέλος η εύκολη και σωστή διαδικασία τρυπήματος και δεσίματος με το σύρμα, είναι από τα εξωτερικό προς το εσωτερικό μέρος του αρνιού, για να μπορούμε να το δέσουμε χωρίς δυσκολία από την πίσω μεριά του.

Μόλις τελειώσουμε με το στήριγμα του αρνιού στη σούβλα, αλείφουμε το αρνί μας εσωτερικά και εξωτερικά με χυμό λεμονιού και μετά με λάδι ή μαργαρίνη. Αλατοπιπερόνουμε μέσα έξω και προσθέτουμε το σκόρδο στην κοιλιά του.

Το κλείσιμο δηλαδή το ράψιμο της κοιλιάς του αρνιού γίνεται απαραιτήτως στο τέλος με σπάγκο και χοντρή βελόνα (σακοράφα). Το αρνί είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Η σημασία της φωτιάς
Την ανάβουμε πρωί πρωί, υπολογίζοντας μία ώρα περίπου, πριν τοποθετήσουμε το αρνί μας για να έχουν γίνει τα κάρβουνα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα λάκο διαστάσεων 1.50 x 0.80 μέτρων, βάθους 10 εκατοστών περίπου, για να ψήσουμε εκεί το αρνί μας αν δεν έχουμε έτοιμη μεγάλη ψησταριά. Η φωτιά μας θέλει μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στην αρχή.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η πολλή φωτιά στην αρχή του ψησίματος η οποία θα δώσει αμέσως χρώμα μέσα σε 10 λεπτά. Η φωτιά θα πρέπει να είναι σκεπασμένη με στάχτη, ώστε να εκπέμπει θερμότητα και να μην έχει φλόγα. Αν θέλετε να αρωματίσετε τα κάρβουνά σας, τότε ρίχνετε μέσα κατά τη διάρκεια του ψησίματος αρωματικά βότανα: θυμάρι, δεντρολίβανο, φύλλα λεμονιάς.

Το καλό ψήσιμο ενός μεγάλου αρνιού βάρους 12-14 κιλών γίνεται σε χαμηλή φωτιά και χρειάζεται 4 1/2-5 ώρες. Αν είναι μικρότερο, βάρους 8-10 κιλών χρειάζεται 4 ώρες περίπου. Αν θέλουμε το αρνί μας να είναι έτοιμο μέχρι το μεσημέρι θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στη φωτιά το αργότερο μέχρι της 8.30 το πρωί.

Στη διάρκεια του ψησίματος συμπληρώνουμε με κάρβουνα αν χρειαστεί και αναλόγως χαμηλώνουμε την απόσταση του αρνιού με την φωτιά προς το τέλος. Το γύρισμα στην αρχή του ψησίματος πρέπει να είναι αργό και προς το τέλος γρηγορότερο για να μην μας αρπάξει. Όταν «σκάσει» η σάρκα του από τα κόκαλα, το αρνί είναι έτοιμο.

Σούβλισμα: Χειροκίνητα ή με μοτέρ;
Αν δεν θέλετε να γυρνάτε μόνος σας τη σούβλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά μοτεράκια που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη. Αν καταφύγετε στη λύση του μοτέρ, μην ξεχάσετε την απαραίτητη μπαλαντέζα. Και προτιμήστε μηχανισμό με μεταλλικό ρουλεμάν, αφού το πλαστικό μπορεί να καεί στο ψήσιμο.


/e-howto