Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Η πίτα για σουβλάκι, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε σήμερα, επινοήθηκε από...
Υλικά (8-10 τεμάχια)
- 200 γρ. αλεύρι βρόμης
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 300 ml χλιαρό νερό
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη καστανή ή καρύδας
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα δύο είδη αλευριού, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε και το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας (φροντίζουμε να τα έχουμε λαδώσει, ώστε να μην κολλάει η ζύμη). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, με το ζύμωμα να απαιτεί τουλάχιστον 5 λεπτά.
- Βήμα 3: Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 40’-50’.
- Βήμα 4: Αλευρώνουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία θα φτιάξουμε τις πίτες.
- Βήμα 5: Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (8-10 ανάλογα με το πόσο μεγάλες θέλουμε τις πίτες μας) και στη συνέχεια τα ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη.
- Βήμα 6: Σε ένα δίσκο, τοποθετούμε τη μία πίτα πάνω στην άλλη, φροντίζοντας ενδιάμεσα να βάζουμε λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Βήμα 7: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ψεκάζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε κάθε πίτα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Βήμα 8: Αν θέλουμε, τις συντηρούμε στην κατάψυξη, έχοντας βάλει ανάμεσά τους λαδόκολλα. Όταν τις βγάλουμε από την κατάψυξη, αρκεί να τις ψήσουμε για λίγα λεπτά σε μια τοστιέρα ή σε ένα τηγάνι και είναι έτοιμες.
Διατροφική αξία ανά πίτα
- Ενέργεια: 138 kcal
- Υδατάνθρακες: 36 γρ.
- Πρωτεΐνη: 8,4 γρ.
- Λιπαρά: 4,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,8 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI