Στα ράφια των supermarket πάντα βλέπουμε την μπροστινή πλευρά των προϊόντων. Έτσι γεμίζουμε το καλάθι ή το καρότσι μας και πηγαίνουμε στο ταμείο για να φύγουμε. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα όμως με αυτή την συνήθη πρακτική.
Οι...
ετικέτες στα τρόφιμα είναι προϊόν μάρκετινγκ, σχεδιασμένο συχνά για να μας εξαπατήσει. Από φανταχτερά τσιτάτα μέχρι ισχυρισμούς που αφορούν την υγεία και την ευεξία σας, ένας από τους λόγους ύπαρξης των ετικετών στα τρόφιμα είναι να τα αγοράσουμε πιστεύοντας ότι παίρνουμε κάτι καλό.
«Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γυρίσετε το προϊόν και να κοιτάξετε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων και τη λίστα συστατικών. Εκεί βρίσκονται οι πραγματικές λεπτομέρειες και αυτό που πραγματικά σας λέει τι περιέχει το προϊόν», εξήγησε η Teresa Eury, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic.
Η Eury τονίζει ότι οι παρασκευαστές συχνά χρησιμοποιούν όρους όπως φυσικό ή βιολογικό στο μπροστινό μέρος των προϊόντων για να τα κάνουν να φαίνονται πιο υγιεινά. Αλλά όταν γυρίσετε τη συσκευασία, μπορεί να δείτε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι το φαγητό έχει πολλά πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστά να εστιάσετε στην ετικέτα στοιχείων διατροφής και στη λίστα συστατικών έναντι τυχόν ισχυρισμών στο μπροστινό μέρος του κουτιού. Γενικά, τα τρόφιμα με λιγότερα συστατικά τείνουν να είναι πιο υγιεινά και οπωσδήποτε δίνετε προσοχή στην ποσότητα των θερμίδων ανά μερίδα.
«Πάρτε δύο επιλογές του ίδιου προϊόντος και συγκρίνετε τις διατροφικές ετικέτες, ειδικά για νάτριο, πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λίπη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε την καλύτερη επιλογή με βάση αυτό που προσπαθείτε να περιορίσετε», εξηγεί η Eury.
Ξεκινήσετε συγκρίνοντας μερικά από τα πράγματα που συνήθως αγοράζετε και στη συνέχεια θα δείτε ότι η παρατηρητικότητα θα σας γίνει συνήθεια!
«Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γυρίσετε το προϊόν και να κοιτάξετε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων και τη λίστα συστατικών. Εκεί βρίσκονται οι πραγματικές λεπτομέρειες και αυτό που πραγματικά σας λέει τι περιέχει το προϊόν», εξήγησε η Teresa Eury, διαιτολόγος στην Cleveland Clinic.
Η Eury τονίζει ότι οι παρασκευαστές συχνά χρησιμοποιούν όρους όπως φυσικό ή βιολογικό στο μπροστινό μέρος των προϊόντων για να τα κάνουν να φαίνονται πιο υγιεινά. Αλλά όταν γυρίσετε τη συσκευασία, μπορεί να δείτε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι το φαγητό έχει πολλά πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστά να εστιάσετε στην ετικέτα στοιχείων διατροφής και στη λίστα συστατικών έναντι τυχόν ισχυρισμών στο μπροστινό μέρος του κουτιού. Γενικά, τα τρόφιμα με λιγότερα συστατικά τείνουν να είναι πιο υγιεινά και οπωσδήποτε δίνετε προσοχή στην ποσότητα των θερμίδων ανά μερίδα.
«Πάρτε δύο επιλογές του ίδιου προϊόντος και συγκρίνετε τις διατροφικές ετικέτες, ειδικά για νάτριο, πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λίπη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε την καλύτερη επιλογή με βάση αυτό που προσπαθείτε να περιορίσετε», εξηγεί η Eury.
Ξεκινήσετε συγκρίνοντας μερικά από τα πράγματα που συνήθως αγοράζετε και στη συνέχεια θα δείτε ότι η παρατηρητικότητα θα σας γίνει συνήθεια!
Πηγή: cibum.gr