Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Το νούμερο 1 θανάσιμο λάθος όταν ζεσταίνουμε φαγητό delivery


Ένα από τα πιο συνηθισμένα – αλλά επικίνδυνα – λάθη που κάνουμε με το φαγητό delivery είναι να το ξαναζεσταίνουμε απευθείας στο πλαστικό δοχείο.

Σύμφωνα με...  

 
την καθηγήτρια Shanina Knighton από το Case Western Reserve University, αυτή η πρακτική ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Όταν τα πλαστικά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνουν τοξικές ουσίες – όπως μικροπλαστικά και πιθανόν καρκινογόνες ενώσεις – που περνούν στο φαγητό. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιες ουσίες μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νευρολογικά προβλήματα, όπως η άνοια.

Ο κίνδυνος με το ρύζι

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Emily Hovis από το University of Washington, το ρύζι που μένει για ώρα εκτός ψυγείου μπορεί να φιλοξενήσει το βακτήριο Bacillus cereus, του οποίου οι τοξίνες δεν καταστρέφονται με το ζέσταμα. Η ασφαλής πρακτική είναι να το διατηρούμε ψυγμένο και να το ξαναζεσταίνουμε σε τουλάχιστον 74°C.

Πώς να προστατευτείς:

Απόφυγε το ξαναζέσταμα σε πλαστικά δοχεία – προτίμησε γυάλινα ή ανοξείδωτα σκεύη.
Φύλαξε τα υπολείμματα άμεσα στο ψυγείο και μην τα αφήνεις εκτός για πάνω από 2 ώρες.
Ζέστανε το φαγητό ομοιόμορφα και με προσοχή, ιδιαίτερα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Το φαγητό delivery μπορεί να είναι απόλαυση – αρκεί να το χειριζόμαστε με ασφάλεια. Μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως η σωστή αποθήκευση και θέρμανση, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία μας.

e-howto