Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Σας αποστέλλω το παρακάτω κείμενο αναφορικά με τους γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Θα το εκτιμούσα αν το κείμενό μου αποτελούσε το έναυσμα για να αναδειχθεί περαιτέρω το θέμα ή ακόμη και να δημοσιευτεί αυτούσιο.
Ως μια επιτυχούσα...
του Πρώτου Πανελληνίου Γραπτού Διαγωνισμού (2Γ/2022) νιώθω εν τέλει την ανάγκη να περιγράψω το πως κύλισαν τα προηγούμενα δυο με τρία έτη τόσο για εμένα όσο και για τους επιστήμονες συνεπιτυχόντες μου, συντάσσοντας το παρόν κείμενο με κάθε σεβασμό προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, αλλά και τους μελλοντικούς συμμετέχοντες αντίστοιχων διαγωνισμών.
Ως γνωστόν, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, περίπου 77.000 υποψήφιοι εξετάστηκαν πανελλαδικά σε έναν απαιτητικό διαγωνισμό, ενώ μόλις οι 14.837 κρίθηκαν επιτυχόντες (ποσοστό επιτυχίας 19,3%). Ένας αριθμός διαχειρίσιμος, αλλά ταυτόχρονα ικανός να καλύψει αρκετές θέσεις Δημόσιων Υπηρεσιών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι υποστελεχωμένες.
Ενώ ένας μεγάλος αριθμός επιτυχόντων παραμένουν αδιόριστοι και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιοποίησης τους, προκηρύχθηκε την Μεγάλη Πέμπτη νέος διαγωνισμός. Οι αιτήσεις συμμετοχής για τον νέο γραπτό διαγωνισμό λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα με τις αιτήσεις για κάλυψη θέσεων από τους επιτυχόντες Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), ενώ η προκήρυξη για τους επιτυχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) δεν έχει καν δημοσιευτεί ακόμη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ήδη επιτυχόντες (ΤΕ & ΠΕ) δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα διοριστούν από τον πρώτο διαγωνισμό. Επομένως, αναγκάζονται να μπουν εκ νέου στη διαδικασία υποβολής αίτησης, πληρωμής παραβόλου (ύψους 25€), προετοιμασίας και επανεξέτασης. Αν ισχύει δε, πως η εξέταση πλέον θα λαμβάνει χώρα μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τότε θα πρέπει να μπουν και σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Η κίνηση αυτή αδικεί τους επιτυχόντες που επένδυσαν χρόνο, κόπο και πόρους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πρώτου διαγωνισμού. Η επίσπευση των διαδικασιών διενέργειας του δεύτερου γραπτού διαγωνισμού είναι τόσο δυσανάλογη με την βραδεία εξέλιξη του πρώτου διαγωνισμού που το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν να... συμπίπτουν! Όλη αυτή η κατάσταση, ασφαλώς, δεν θα έπρεπε να αφήνει αδιάφορους και όσους θα διαγωνιστούν φέτος για πρώτη φορά καθώς η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται και σύντομα ενδεχομένως να βρεθούν κι εκείνοι σε μια αντίστοιχη δυσάρεστη θέση με τη δική μας.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα οι επιτυχόντες της 2Γ/2022 είδαν να δημοσιεύονται και προκηρύξεις «τύπου Κ» οι οποίες περιλάμβαναν θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν από τη «δεξαμενή» επιτυχόντων.
Εκτός των άλλων, η διενέργεια ενός δεύτερου μεγάλου διαγωνισμού επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει επαρκής «απόσβεση» των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τον πρώτο διαγωνισμό μιας και η δεξαμενή παρέμεινε σε μεγάλο ποσοστό… αναξιοποίητη!
Για τους ανωτέρω λόγους, θα πρότεινα (α) την παράταση των πινάκων της 2Γ/2022 ή/και έκδοση επιπλέον προκηρύξεων ΤΕ & ΠΕ που να αφορούν τους επιτυχόντες της πρώτης «δεξαμενής» και (β) επίσπευση των διαδικασιών για την 2Γ/2022 με ταυτόχρονη καθυστέρηση διενέργειας του επόμενου γραπτού διαγωνισμού έως ότου ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες αναπλήρωσης.
Κλείνοντας, όσον αφορά την πολυπληθέστατη κατηγορία ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού που παραμένει σε πολύ υψηλό ποσοστό αναξιοποίητη, δεν θα επιθυμούσα να προτείνω εγώ τις πιθανές λύσεις. Θα επιθυμούσα το ίδιο το Συμβούλιο να επιληφθεί του θέματος και να προβεί σε ενέργειες απορρόφησής της.
Με πολλή εκτίμηση και σεβασμό.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ