Κυριακή 11 Μαΐου 2025

Ιστορικές εκλογές στην Αλβανία για ευρωπαϊκή προοπτική με αληθινή δημοκρατία


ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Μέρα ολόφωτη της ελληνικής Άνοιξης η σημερινή. Χαρά Θεού στον ολάνθιστο κήπο. Αλλά η καρδιά βαριά, δεν άφηνε να ξεχαστείς μετά τις δυσοίωνες αναγνώσεις για τον κίνδυνο προσέγγισης στο σημείο ''μηδέν'', όπου μετουσιώνεται σε υπαρκτή απειλή η διχοτόμηση της Κύπρου.

Η... 

 
τελευταία επίσκεψη-απόβαση του Ταγίπ Ερντογάν στο ψευδοκράτος του 37% των κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της, αυτό έδειξε τουλάχιστον τσιμεντώνοντας το αδιέξοδο στο Κυπριακό με ιταμές προειδοποιήσεις για νέο '74.

Νέο '74 και, επιπρόσθετα, απαίτηση από τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) το ξήλωμα ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, την ίδια στιγμή που ο τουρκικός Στόλος προέβαινε ψυχρά και υπολογιστικά σε ασκήσεις αποβατικές στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Και όχι μόνο γιατί τα γεγονότα της Κάσου το '24 έδειξαν ότι είναι έτοιμος να παρέμβει και επιχειρησιακά ακόμα σε ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις ή έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ), αν δεν ζητηθεί προηγουμένως η... άδεια της Τουρκίας (βλ. ''φινλανδοποίηση'' της Ελλάδας, με τον Ερντογάν ''αφεντικό'' στην περιοχή να αντιμετωπίζει ως επικυρίαρχος τις γύρω μικρότερες χώρες....)

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του Padre Padrone (''πατέρα αφέντη''), ποδηγετώντας τους Τουρκοκύπριους (με όπλο το Ισλάμ και τη μαντήλα), παρά τις εκδηλωθείσες αντιδράσεις τους.

Πενήντα ένα χρόνια κοντά απ' την τουρκική εισβολή στην ελληνική πατρίδα της Ανατολικής Μεσογείου και η αντάρα της τραγωδίας της συνεχίζει να σκεπάζει σε μεγάλο βαθμό τον νοητικό και συναισθηματικό μας ορίζοντα, κι ας μην ομολογούμε τα χειρότερα που φοβόμαστε πιασμένοι απ' τη ρήση ενός Ανώνυμου ότι ''η ελπίδα πεθαίνει τελευταία''...

Οι εθνικές έγνοιες δεν μας αφήνουν να είμαστε συναισθηματικά ουδέτεροι. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και τις ελληνικές μειονότητες σε τουρκικό και αλβανικό έδαφος, με πρώτη αυτήν της Βορείου Ηπείρου.

Εθνική, Ελληνική Μειονότητα που ανεβαίνει το δικό της γολγοθά χρόνια τώρα. Και το κάνει σιωπηλά και αγόγγυστα, σαν να μη θέλει να προσθέσει περισσότερες έγνοιες σε αυτές της μητέρας-πατρίδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την επαπειλούμενη κυριαρχία της...

Τα βλέφαρα τρεμοπαίζουν απ' τη συγκίνηση, έτοιμα να νοτίσουν, αλλά δεν τα αφήνουν οι φωνές των παιδιών που πλησιάζουν. Είναι Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, τα οποία συντροφεύουν περιοδικά τον πατέρα τους μετά το σχόλασμα βοηθώντας τον στις κηπουρικές εργασίες.

Λίγη ώρα μετά οι τρεις τους ξεκουράζονται στο κιόσκι απολαμβάνοντας την πορτοκαλάδα τους. Δείχνουν ελαφρά κουρασμένοι, μα είναι ζωηροί και ευδιάθετοι, γιατί είναι αληθινοί. Τα δυο αγόρια γεννήθηκαν στην Αθήνα και έχουν υιοθετήσει ελλαδίτικη συμπεριφορά, όμως απ' τα πρώτα τους λόγια καταλαβαίνεις ότι διατηρούν καθαρά τα χαρακτηριστικά της ράτσας τους και την ψυχή τους.

Την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και τον σεβασμό για την μάνα Ελλάδα που μετουσιώνεται στην άριστη γνώση της ιστορίας, της παράδοσης και της γλώσσας της. Κι αυτό μου φέρνει γλυκόπικρη γεύση στο στόμα, σαν σκέφτομαι πως κάποιοι διεσπαρμένοι ομογενείς μας έχουν αφομοιωθεί τόσο πολύ από ξένα περιβάλλοντα, ώστε έχουν ξεχάσει τη μητρική γλώσσα τους και αδυνατούν να τη μιλήσουν...

Όμως οι στενάχωρες σκέψεις μου φεύγουν, όταν τα βλέπω να πετιούνται απάνω έτοιμα για παιχνίδι στην περιφραγμένη πρασιά. Η ώρα για συζήτηση με τον πατέρα τους γύρω απ' τις εκλογές στην Αλβανία είναι ιδανική. Του κάνω νεύμα να έρθει να καθίσει στο σαλονάκι του κήπου και το κάνει με χαρά, γιατί διαισθάνεται την κρυφή αγωνία μου για τους Βορειοηπειρώτες.

Η κατάσταση στην Αλβανία δεν ήταν και η καλύτερη προ των εκλογών της 11ης Μαῒου με μοναδικούς υποψήφιους τον 80χρονο και φθαρμένο πολιτικά (γνωστό για τις ανθελληνικές κορώνες του το 1998 και τις σκοτεινές ιστορίες διαφθοράς) Σαλί Μπερίσα του Δημοκρατικού Κόμματος και τον Έντι Ράμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έτοιμο να βαδίσει και πάλι στα χνάρια του Χότζα.

Έτοιμο να ανανεώσει για τέταρτη φορά τη θητεία του στο τιμόνι της Αλβανίας, με την ελπίδα μάλιστα να καθιερωθεί ως... σύγχρονος εθνάρχης της που θα την οδηγήσει - μέσω Ε.Ε - στον δυτικό εκσυγχρονισμό της...

Σύγχρονος... εθνάρχης που δεν έπαψε όμως ούτε στιγμή να εφαρμόζει τις σταλινικές μεθόδους του Χότζα. Δεν έπαψε να παραχαράσσει συστηματικά την ελληνική ιστορία (βλ. αλβανοποίηση της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδας - Ελληνίδας πριγκίπισσας του [ελληνικού] φύλου των Μολοσσών της Ηπείρου, κόρης του βασιλιά Νεοπτόλεμου Β' και συζύγου του βασιλιά της Μακεδονίας μας Φίλιππου Β', αλλά και παρουσίαση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 - επί Τουρκοκρατίας - ως αποτέλεσμα ανδραγαθημάτων... Αλβανών ηρώων)!!!

Δεν έπαψε ακόμα, ο Έντι Ράμα, να ενσωματώνει υπόγεια στο πολιτικό του πρόγραμμα δείγματα μη σεβασμού των μειονοτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας και να διαιωνίζει τις ανθελληνικές, ''ενβερικές'' συνήθειες (υφαρπαγή περιουσιών, διώξεις - εθνικού και θρησκευτικού χαρακτήρα -, δολοφονίες και φυλακίσεις όσων αντιστέκονταν), με κορυφαίες πράξεις ανθελληνισμού τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα στους Βουλιαράτες το 2018 από τη ''RENEA'' της αλβανικής αστυνομίας και τη φυλάκιση επί μακρόν του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και νυν Ευρωβουλευτή της Ελλάδας Φ. Μπελέρη).

Και να μην ξεχνάμε κάτι ακόμα. Ο Έντι Ράμα διατηρεί ζωντανό τον αλυτρωτισμό των Τσάμηδων (οι οποίοι κρατούν ''ζεστό'' τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό με στόχο να κάνουν αλβανική την ελληνική Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα). ενώ - και επί πρωθυπουργίας του - η χώρα του εξακολουθεί να διατηρεί στα σχολικά βιβλία τον τσάμικο αλυτρωτισμό, παρά τη διακρατική συμφωνία Αλβανίας-Ελλάδας του 2004 με την υπογραφή των τότε πρωθυπουργών Φάτος Νάνο-Κώστα Καραμανλή, αντίστοιχα.

Συμφωνία που, όπως αποδείχθηκε, τηρήθηκε μονομερώς, κάτι ανάλογο μ' αυτό που συνέβη με τους Σκοπιανούς σε βάρος μας - στην περίπτωση της ''Συμφωνίας των Πρεσπών (2018), αφού αθέτησαν μονομερώς τους περισσότερους όρους της (μαζί με το όνομα ''Βόρεια Μακεδονία'' από τους σημερινούς της ηγέτες [Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, Πρόεδρο, και Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρωθυπουργό]), ενώ συνεχίζουν να διδάσκουν παραποιημένη στα σχολικά τους βιβλία την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας - με όχημα τον αλυτρωτισμό - αρνούμενοι να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια.

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στον Ράμα, που επιβεβαίωσε πολλάκις με τις πράξεις του τον λόγο του Αρίσταρχου του Θεσσαλού ''Ουδείς επικινδυνότερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου'' (420 π.Χ). Και τον επιβεβαίωσε με το να κακολογεί σε κάθε ευκαιρία την Ελλάδα (ευθέως ή δια της πλαγίας), αντί να της λέει ''ευχαριστώ'' ξανά και ξανά γι' αυτά που έκανε αυτή (και όχι η... ''πιστή φίλη'' Τουρκία) στη δεκαετία του '90), προς όφελος της Αλβανίας.

Της Αλβανίας στην οποία έδωσε τότε η Ελλάδα - με υψηλό κοινωνικό τίμημα - το φιλί της ζωής οικονομικά, ενώ τη βοήθησε επιπλέον να μείνει σε τροχιά δημοκρατίας με όραμα την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ταξίδι που τη βοηθήσαμε να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2014, όταν - με τη στήριξή μας - έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε.

Αλλά είπαμε πως ο Ράμα βαδίζει στα ''χνάρια'' του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα και στην αχαριστία, αφού πρώτος εκείνος το 1947 - μέσα απ' την ελληνόφωνη εφημερίδα ''Λαϊκό Βήμα'', γνωστή για την ανθελληνική, κομμουνιστική προπαγάνδα της - κατηγορούσε την Ελλάδα για περίθαλψη και αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών που είχαν καταφύγει σ' αυτήν...

Μια νέου τύπου αναβίωση εκείνης της ανθελληνικής συμπεριφοράς, βίωσαν οι ομογενείς μας και επί Ράμα, επί ημερών του οποίου εξελίχθηκαν οι σχέσεις Αλβανίας-Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μιλάμε για τουρκοποίηση και ισλαμοποίηση της Αλβανίας.

Τώρα που αφήσαμε πίσω μας χρονικά όλα αυτά, Αλβανοί και Έλληνες Βορειοηπειρώτες καλούνται να αναδείξουν στις κάλπες τον επόμενο πρωθυπουργό τους, ο οποίος - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι και πάλι ο Έντι Ράμα.

Ο Ράμα που προβάλλει σαν κορυφαίο ''χαρτί'' του κόμματός του (στο οποίο ηγείται αποτελώντας τον μακροβιότερο Αλβανό ηγέτη μετά τον Χότζα), με υποσχετική την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. Κάτι που θα αποτελέσει, πράγματι, ιστορική καμπή για την γειτονική χώρα.

Καμπή που, εφόσον ευοδωθεί με οποιονδήποτε πρωθυπουργό, θα δώσει προοπτική βελτίωσης της ζωής και των ομογενών μας. Βελτίωσης της ποιότητας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, το οποίο τους άφησε μέχρι τώρα αδικαίωτους.

Θα δώσει προοπτική θετικού αφηγήματος και προοπτική ελευθερίας στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, ενώ - με παρέμβαση της Ε.Ε - θα γίνει αφορμή για κάθαρση εκ βάθρων του σκηνικού στην Αλβανία, όπου - επί Ράμα, κυρίως - η διαφθορά έγινε δομικό στοιχείο της πολιτικής και οικονομικής ζωής της...

Κρινιώ Καλογερίδου