Σάββατο 31 Μαΐου 2025

Μήπως κόβεις λάθος το κρεμμύδι; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τον σωστό τρόπο χωρίς να κλαις


  Από τις ιταλικές σάλτσες ζυμαρικών μέχρι τα ινδικά κάρι, τα πιάτα από όλο τον κόσμο έχουν ένα κοινό βασικό συστατικό, το ταπεινό κρεμμύδι.

Αν και... 
 
 
είναι αναμφισβήτητα νόστιμα, τα κρεμμύδια μας ταλαιπωρούν όταν τα κόβουμε.

Τips για μαμάδες: Πώς θα καθαρίσετε κρεμμύδια χωρίς να δακρύσετε;

Όχι πια...

Επιστήμονες αποκάλυψαν πώς να κόβουμε κρεμμύδια χωρίς να δακρύζουμε – και η μέθοδός τους είναι εκπληκτικά απλή.

Σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Cornell, το μυστικό για να κόβουμε κρεμμύδια - χωρίς δάκρυα- είναι το εξής: ένα κοφτερό μαχαίρι και αργό κόψιμο.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η απελευθέρωση της χημικής ουσίας που προκαλεί δάκρυα, γνωστής ως προπενθιαλ-S-οξείδιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χοντρές λεπίδες πιέζουν τα στρώματα του κρεμμυδιού πριν τα κόψουν, προκαλώντας συσσώρευση πίεσης που οδηγεί σε έκρηξη ερεθιστικών σωματιδίων. Αντίθετα, ένα κοφτερό και λεπτό μαχαίρι κόβει πιο αποτελεσματικά, με λιγότερα και πιο αργά σταγονίδια να φτάνουν στα μάτια.

«Πρόκειται για μια πειραματική επιβεβαίωση της διαδεδομένης πεποίθησης ότι το ακόνισμα των μαχαιριών μειώνει δάκρυα από τα κρεμμύδια», τονίζει η ομάδα ερευνητών.

Πώς βρήκαν τον τρόπο οι ερευνητές

Μέχρι τώρα, η καλύτερη τακτική για τη μείωση της ποσότητας της χημικής ουσίας που απελευθερώνεται στον αέρα κατά την κοπή των κρεμμυδιών, παρέμενε μυστήριο.

Για να δώσουν οριστική απάντηση, οι ερευνητές η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στο arXiv, κατασκεύασαν μια ειδική γκιλοτίνα στην οποία μπορούσαν να προσαρμόσουν διαφορετικούς τύπους λεπίδων. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους, έκοψαν κρεμμύδια με διαφορετικά μεγέθη μαχαιριών, επίπεδα κοφτερότητας και ταχύτητες κοπής. Καθώς έκοβαν τα κρεμμύδια, βιντεοσκοπούσαν τη διαδικασία για να αξιολογήσουν πόσος χυμός εκτινασσόταν στον αέρα. Τα αποτελέσματά τους αποκάλυψαν ότι η ποσότητα του ψεκασμού εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες:

Πρώτον, από το πόσο κοφτερό είναι το μαχαίρι.

Δεύτερον, η ταχύτητα της κοπής βρέθηκε επίσης να επηρεάζει την ποσότητα του χυμού που απελευθερώνεται.
Αν και μπορεί να νομίζετε ότι ένα γρήγορο κόψιμο θα προκαλέσει λιγότερο "ψεκασμό" στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

«Το γρήγορο κόψιμο οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη παραγωγή χυμού και συνεπώς περισσότερο...κλάμα», εξηγεί η ομάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αν θέλουμε να κόβουμε κρεμμύδια με ελάχιστα δάκρυα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι και να κόβουμε αργά.

πηγή: mothersblog.gr