Οι δικηγόροι που ειδικεύονται σε υποθέσεις τροφικών ασθενειών ανησυχούν πρωτίστως για την ασφάλεια τροφίμων. Πρόκειται...
για επαγγελματίες, οι οποίοι εκπροσωπούν ανθρώπους που αρρωσταίνουν από μολυσμένα τρόφιμα και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη όταν πρόκειται για τις δικές τους διατροφικές επιλογές.
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα σοβαρά ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα επικίνδυνα τρόφιμα, οι δικηγόροι αυτοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσα καταναλώνουν, αποφεύγοντας τροφές που είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις.
1. Φύτρα
Τα φύτρα, όπως τα αλφάφα, είναι γνωστά για την υψηλή τους επικινδυνότητα λόγω της δυνατότητας μόλυνσης από βακτήρια όπως το E. coli, η λιστέρια ή ο σαλμονέλα. Ο τρόπος παραγωγής τους δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και, αν δεν πλυθούν ή μαγειρευτούν σωστά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος που οι δικηγόροι ασφάλειας τροφίμων, όπως ο Bill Marler, προειδοποιούν έντονα για την κατανάλωση τους, κάνοντάς τους ένα από τα πρώτα τρόφιμα που αποφεύγουν.
Ο γνωστός δικηγόρος ασφάλειας τροφίμων, δήλωσε: «Τα βλαστάρια έχουν συνδεθεί με μερικές από τις μεγαλύτερες επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, και δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί αν είναι μολυσμένα.»
2. Μπουφέ σούσι
Η σούσι που παραμένει εκτός ψύξης για πολλές ώρες μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνο τρόφιμο, γεμάτο βακτήρια. Δικηγόροι ασφάλειας τροφίμων, όπως ο Lem Garcia, αποφεύγουν τις μπουφέ επιλογές σούσι, καθώς η έλλειψη σωστού ελέγχου θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Αν και το σούσι από αξιόπιστους εστιατόρια μπορεί να είναι ασφαλής, οι φθηνές, αμφιλεγόμενες επιλογές είναι συχνά πιο επικίνδυνες.
Ο Lem Garcia δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα ωμά ψαριά που παραμένουν εκτός ψύξης για ώρες είναι ένα ιδανικό πεδίο ανάπτυξης βακτηρίων. Δεν θα έτρωγα ποτέ από μπουφέ σούσι.»
3. Προκομμένα φρούτα και λαχανικά
Τα έτοιμα προς κατανάλωση φρούτα και λαχανικά φαίνονται ως μια ασφαλής και υγιεινή επιλογή, αλλά συχνά κρύβουν κινδύνους. Ορισμένα προϊόντα, όπως οι προκαθαρισμένοι πεπόνια ή τα έτοιμα σαλάτες, έχουν συνδεθεί με σοβαρές μολύνσεις από σαλμονέλα ή λιστέρια. Όταν τα φρούτα ξεφλουδίζονται ή κοπούν, η επιφάνεια γίνεται ευάλωτη στην ανάπτυξη βακτηρίων, και οι απρόσεκτοι χειρισμοί του προϊόντος το καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνο.
Ο Bill Marler εξήγησε: «Όταν το φρούτο απογυμνώνεται από τη φυσική του προστασία και κόβεται σε φέτες, γίνεται πιο επιρρεπές σε βακτηριακή μόλυνση. Είναι καλύτερο να αγοράζετε φρούτα ολόκληρα και να τα πλένετε στο σπίτι.»
4. Ωμά ή μη παστεριωμένα τρόφιμα
Τα ωμά ή μη παστεριωμένα τρόφιμα, όπως το ωμό γάλα ή ο χυμός, αποτελούν επίσης εστία κινδύνου για τις τροφικές ασθένειες. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν παθογόνα όπως λιστέρια ή E. coli, τα οποία δεν καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, και επομένως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.
Η Heather Bustos, εταίρος στη δικηγορική ομάδα Bustos Law Group στο Τέξας, δήλωσε: «Αποφεύγω το ωμό γάλα και τους μη παστεριωμένους χυμούς, γιατί δεν αξίζει να ρισκάρω την υγεία μου.»
5. Προετοιμασία τροφών σε μη ελεγχόμενες συνθήκες (όπως τηγανιτές βάφλες σε ξενοδοχεία)
Ένας ακόμα κοινός κίνδυνος είναι η κατανάλωση τροφών που δεν προετοιμάζονται ή διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες, όπως οι τηγανιτές βάφλες σε συσκευές στα ξενοδοχεία. Οι δικηγόροι ασφάλειας τροφίμων αναφέρουν ότι το ζεστό, στατικό περιβάλλον μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων, κάνοντάς τις επικίνδυνες.
Ο Mark Hirsch, δικηγόρος προσωπικών τραυματισμών, πρόσθεσε: «Οι τηγανιτές βαφλίες σε ζεστά και στατικά μηχανήματα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, αφού η ζέστη και η ακινησία βοηθούν στην ανάπτυξη βακτηρίων.»
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση
Επιλέξτε φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα: Προτιμήστε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να πλύνετε και να κόψετε μόνοι σας.
Αποφύγετε τα ωμά τρόφιμα: Ειδικά όταν βρίσκεστε σε χώρους με αμφίβολη καθαριότητα ή χωρίς κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.
Ελέγξτε την ποιότητα του φαγητού: Όταν τρώτε σε εστιατόρια, επιλέξτε μέρη που γνωρίζετε ότι έχουν αυστηρούς κανονισμούς υγιεινής και καλό ιστορικό.
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα σοβαρά ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα επικίνδυνα τρόφιμα, οι δικηγόροι αυτοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσα καταναλώνουν, αποφεύγοντας τροφές που είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις.
1. Φύτρα
Τα φύτρα, όπως τα αλφάφα, είναι γνωστά για την υψηλή τους επικινδυνότητα λόγω της δυνατότητας μόλυνσης από βακτήρια όπως το E. coli, η λιστέρια ή ο σαλμονέλα. Ο τρόπος παραγωγής τους δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και, αν δεν πλυθούν ή μαγειρευτούν σωστά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος που οι δικηγόροι ασφάλειας τροφίμων, όπως ο Bill Marler, προειδοποιούν έντονα για την κατανάλωση τους, κάνοντάς τους ένα από τα πρώτα τρόφιμα που αποφεύγουν.
Ο γνωστός δικηγόρος ασφάλειας τροφίμων, δήλωσε: «Τα βλαστάρια έχουν συνδεθεί με μερικές από τις μεγαλύτερες επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, και δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί αν είναι μολυσμένα.»
2. Μπουφέ σούσι
Η σούσι που παραμένει εκτός ψύξης για πολλές ώρες μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνο τρόφιμο, γεμάτο βακτήρια. Δικηγόροι ασφάλειας τροφίμων, όπως ο Lem Garcia, αποφεύγουν τις μπουφέ επιλογές σούσι, καθώς η έλλειψη σωστού ελέγχου θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Αν και το σούσι από αξιόπιστους εστιατόρια μπορεί να είναι ασφαλής, οι φθηνές, αμφιλεγόμενες επιλογές είναι συχνά πιο επικίνδυνες.
Ο Lem Garcia δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα ωμά ψαριά που παραμένουν εκτός ψύξης για ώρες είναι ένα ιδανικό πεδίο ανάπτυξης βακτηρίων. Δεν θα έτρωγα ποτέ από μπουφέ σούσι.»
3. Προκομμένα φρούτα και λαχανικά
Τα έτοιμα προς κατανάλωση φρούτα και λαχανικά φαίνονται ως μια ασφαλής και υγιεινή επιλογή, αλλά συχνά κρύβουν κινδύνους. Ορισμένα προϊόντα, όπως οι προκαθαρισμένοι πεπόνια ή τα έτοιμα σαλάτες, έχουν συνδεθεί με σοβαρές μολύνσεις από σαλμονέλα ή λιστέρια. Όταν τα φρούτα ξεφλουδίζονται ή κοπούν, η επιφάνεια γίνεται ευάλωτη στην ανάπτυξη βακτηρίων, και οι απρόσεκτοι χειρισμοί του προϊόντος το καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνο.
Ο Bill Marler εξήγησε: «Όταν το φρούτο απογυμνώνεται από τη φυσική του προστασία και κόβεται σε φέτες, γίνεται πιο επιρρεπές σε βακτηριακή μόλυνση. Είναι καλύτερο να αγοράζετε φρούτα ολόκληρα και να τα πλένετε στο σπίτι.»
4. Ωμά ή μη παστεριωμένα τρόφιμα
Τα ωμά ή μη παστεριωμένα τρόφιμα, όπως το ωμό γάλα ή ο χυμός, αποτελούν επίσης εστία κινδύνου για τις τροφικές ασθένειες. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν παθογόνα όπως λιστέρια ή E. coli, τα οποία δεν καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, και επομένως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.
Η Heather Bustos, εταίρος στη δικηγορική ομάδα Bustos Law Group στο Τέξας, δήλωσε: «Αποφεύγω το ωμό γάλα και τους μη παστεριωμένους χυμούς, γιατί δεν αξίζει να ρισκάρω την υγεία μου.»
5. Προετοιμασία τροφών σε μη ελεγχόμενες συνθήκες (όπως τηγανιτές βάφλες σε ξενοδοχεία)
Ένας ακόμα κοινός κίνδυνος είναι η κατανάλωση τροφών που δεν προετοιμάζονται ή διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες, όπως οι τηγανιτές βάφλες σε συσκευές στα ξενοδοχεία. Οι δικηγόροι ασφάλειας τροφίμων αναφέρουν ότι το ζεστό, στατικό περιβάλλον μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων, κάνοντάς τις επικίνδυνες.
Ο Mark Hirsch, δικηγόρος προσωπικών τραυματισμών, πρόσθεσε: «Οι τηγανιτές βαφλίες σε ζεστά και στατικά μηχανήματα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, αφού η ζέστη και η ακινησία βοηθούν στην ανάπτυξη βακτηρίων.»
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση
Επιλέξτε φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα: Προτιμήστε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να πλύνετε και να κόψετε μόνοι σας.
Αποφύγετε τα ωμά τρόφιμα: Ειδικά όταν βρίσκεστε σε χώρους με αμφίβολη καθαριότητα ή χωρίς κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.
Ελέγξτε την ποιότητα του φαγητού: Όταν τρώτε σε εστιατόρια, επιλέξτε μέρη που γνωρίζετε ότι έχουν αυστηρούς κανονισμούς υγιεινής και καλό ιστορικό.
Πηγή: cibum.gr