Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Πρωτεϊνική τυρόπιτα χωρίς φύλλο


Η τυρόπιτα αποτελεί γευστικό ορόσημο της ελληνικής κουζίνας
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Σε αυτή τη συνταγή, θα χρησιμοποιήσουμε υλικά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, προσπαθώντας να... 

 
κρατήσουμε αναλλοίωτη τη γεύση της τυρόπιτας, έτσι όπως την έχουμε αγαπήσει από παιδιά! 

Υλικά (10 κομμάτια )
  • 1 κούπα φέτα με χαμηλά λιπαρά και λιγότερο αλάτι
  • 1 αυγό και 2 ασπράδια
  • 2/3 κούπας κίτρινο τυρί light, τριμμένο
  • 2½ κούπες βρόμη
  • 1 κεσεδάκι cottage
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κούπα γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κούπα λαχανικά
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο σουσάμι για την κρούστα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ και με τη βοήθεια μίας μαρίζ, ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα υλικά με την εξής σειρά: αυγό και ασπράδια, γιαούρτι, γάλα, πιπέρι, όλο το πίτουρο και τη μισή ποσότητα του τριμμένου τυριού μας.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μην λιώσει.
  • Βήμα 3: Αλείφουμε με το ελαιόλαδο ένα ταψί, αδειάζουμε τον χυλό της τυρόπιτας, με ένα κουτάλι μοιράζουμε διάσπαρτα το cottage, το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και το σουσάμι!
  • Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, για 40-45’ μέχρι να ροδίσει.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι

  • Ενέργεια: 178 kcal
  • Υδατάνθρακες: 25,6 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 19,3 γρ.
  • Λιπαρά: 5,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI