Σε εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό θρίλερ Ελλάδας – Αιγύπτου για...
το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο.
Αργά χθες το βράδυ η Αιγυπτιακή προεδρία με ανακοίνωσή της δεσμεύτηκε στη διατήρηση του θρησκευτικού καθεστώτος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά.
Νωρίτερα, αναστάτωση προκλήθηκε από την έκδοση απόφασης αιγυπτιακού δικαστηρίου, η οποία αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά και εκτάσεων που την περιβάλλουν.
Η ανακοίνωση της προεδρίας της Αιγύπτου
Στο κείμενό της η Προεδρία της Δημοκρατίας της Αιγύπτου «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την πλήρη διατήρηση της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και τονίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία προσβολή αυτής της θέσης».
Επισημαίνει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση ενισχύει αυτή τη θέση και είναι απόλυτα συνεπής με όσα επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 7 Μαΐου.
Η Προεδρία υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της διατήρησης των στενών και αδελφικών σχέσεων που ενώνουν τις δύο χώρες και τους δύο αδελφικούς λαούς και την ανάγκη να διαφυλαχθούν αυτές οι σχέσεις χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε βλάβη.
Τι λέει το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου για τη δικαστική απόφαση
Παράλληλα, εντελώς ψευδή χαρακτηρίζει τον ισχυρισμό για κατάσχεση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και των εκτάσεών της το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, απαντώντας σε ερώτημα του Πρακτορείου Ειδήσεων Μέσης Ανατολής (MENA) σχετικά με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χθες, 28 Μαΐου, σχετικά με τις εκτάσεις γύρω από τη Μονή.
Μια ανασκόπηση του πλήρους κειμένου της απόφασης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, αποκαλύπτει τα ακόλουθα γεγονότα: «Πρώτον, δεν υπάρχει απολύτως καμία ζημιά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στους αρχαιολογικούς χώρους της, στην πνευματική της αξία, στη θρησκευτική της υπόσταση ή στα νεκροταφεία της».
Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που νομιμοποιείται το καθεστώς της Μονής και διατηρείται το ιερό της καθεστώς.
Πρόσθεσε ότι, δεύτερον, παρά την ύπαρξη ορισμένων επιπλέον χώρων για τους οποίους έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τις τοπικές αρχές, παρ’ όλο που θεωρούνται φυσικά καταφύγια, λόγω ανησυχίας για την πνευματική αξία και την υψηλή θρησκευτική υπόσταση της Μονής, η δικαστική απόφαση όρισε ότι οι μοναχοί της Μονής επιτρέπεται να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν, καθώς και τους θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.
Ο επίσημος εκπρόσωπος εξήγησε επίσης ότι, «τρίτον, η δικαστική απόφαση ανέφερε την ύπαρξη ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών φυσικών καταφυγίων μακριά από τη Μονή και ακατοίκητων, και ότι δεν έχουν θεσπιστεί έγγραφα ιδιοκτησίας ή κατοχής. Επομένως, αυτές οι περιοχές θεωρούνται κρατική γη».
Τέλος, τόνισε την ανάγκη για ακρίβεια και την αποφυγή έκδοσης ψευδών ή προκατειλημμένων κρίσεων πριν εξετάσει το πλήρες κείμενο της δικαστικής απόφασης. Τόνισε την ύψιστη σημασία του να μην βλάπτονται οι στενές, αδελφικές και ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Αίγυπτο με το φιλικό κράτος της Ελλάδας, οι οποίες χρονολογούνται αιώνες πίσω.
Αιφνιδιασμός στην Αθήνα
Η δικαστική απόφαση προκάλεσε αιφνιδιασμό, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι η εκκρεμότητα με τις αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής και εκτάσεων ιδιοκτησίας της θα διευθετηθεί με συμφωνία που έχει προκύψει έπειτα από διαπραγμάτευση και της οποίας η υπογραφή εκκρεμεί.
«Πηγές της Μονής Σινά κάνουν λόγο για «απόλυτο αιφνιδιασμό», καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός και οι μοναχοί ανέμεναν από μέρα σε μέρα την επικύρωση της συμφωνίας στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, όπως γράφει η εφημερίδα Καθημερινή. Τα πρώτα στοιχεία για την απόφαση του δικαστηρίου, όπως δημοσιεύονται σε αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, καθώς αναμένεται η δημοσίευση του πλήρους κειμένου, έκαναν λόγο για αναφορά σε κατοχή των χώρων της Μονής από το αιγυπτιακό κράτος, καθώς θεωρούνται δημόσια περιουσία, και για δυνατότητα των μοναχών να ασκούν τις θρησκευτικές τελετουργίες υπό την ηγεσία του επισκόπου της Μονής, ο οποίος διορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 306 του 1974, καθώς όλοι οι χώροι θεωρούνται αρχαιολογικοί και εποπτεύονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.
Πληροφορίες για μετατροπή σε τουριστικό αξιοθέατο
Πίσω από αυτές τις αναφορές, η σιναϊτική κοινότητα εκτίμησε ότι ξεδιπλώνεται ένα σχέδιο μετατροπής της Μονής από λατρευτικό – θρησκευτικό χώρο με μακραίωνη παράδοση και παρουσία σε τουριστικό αξιοθέατο, καθώς επί της ουσίας, εφόσον τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, δεν αναγνωρίζεται κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα, παρά μόνον δικαίωμα χρήσης. Καθώς, μάλιστα, γίνεται σαφής αναφορά στον αναγνωρισμένο από το 1974 Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό, προκλήθηκε ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διάδοχο κατάσταση. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στο 91ο έτος της ηλικίας του και είναι ο μόνος στον οποίο έχει παραχωρηθεί αιγυπτιακό διαβατήριο. Για τους υπόλοιπους μοναχούς ισχύει καθεστώς ετησίως ανανεούμενης βίζας. Μάλιστα, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ενδεικτική των προθέσεων και των διαθέσεων, τα τελευταία χρόνια για την ανανέωση της βίζας τα μέλη της μοναστικής κοινότητας υποχρεώνονται να ακολουθούν την ίδια διαδικασία με τους τουρίστες της περιοχής και να περιμένουν σε ουρές μαζί τους».
zougla.gr