Τετάρτη 28 Μαΐου 2025

Πανελλήνιες: Τι να τρως για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση


Ηλέκτρα Βλάχου 
 
Η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες 2025 απαιτεί όχι μόνο διάβασμα αλλά και ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης μέσω της διατροφής. Με ισορροπημένα γεύματα και...  

 
τις κατάλληλες τροφές μπορει ο υποψήφιος ενδυναμώσει τον οργανισμο του, να πάρει μια έξτρα ώθηση για μέγιστη απόδοση και ταυτόχρονα να διατηρεί σταθερά επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης όλη την ημέρα. Παράλληλα χρειάζεται και επαρκής ξεκούραση καθώς ο ύπνος είναι απαραίτητος για την αποθήκευση πληροφοριών.

Αυγά

Τα αυγά είναι σύμμαχος στη μνήμη, καθώς περιέχουν χολίνη, η οποία μετατρέπεται στον εγκέφαλο σε ακετυλοχολίνη, έναν σημαντικό νευροδιαβιβαστή για την απομνημόνευση. Επίσης, η βιταμίνη Β1 που περιέχουν ενισχύει τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ένα αυγό στο πρωινό μπορεί να κάνει διαφορά!

Λιπαρά ψάρια

Σολομός, τόνος, σαρδέλες και αντζούγιες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη μνήμη και την ικανότητα λογικής σκέψης. Ένα ή δύο γεύματα την εβδομάδα με λιπαρά ψάρια μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην πνευματική απόδοση.

Κολοκυθόσποροι

Περιέχουν μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που βοηθούν στη συγκέντρωση και τη διατήρηση της μνήμης. Μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό σνακ κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, καρύδια και κάσιους είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3. Προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και ενισχύουν τις γνωστικές λειτουργίες. Λίγα κάθε μέρα είναι αρκετά.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, β-καροτίνης και φολικού οξέος. Επιπλέον, περιέχει ουσίες που ενισχύουν την ακετυλοχολίνη, βοηθώντας τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Πορτοκάλια

Πλούσια σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια προστατεύουν τον εγκέφαλο από οξειδωτικό στρες και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο – ιδανικά για μια γρήγορη δόση ενέργειας πριν ή μετά το διάβασμα.

Πράσινο τσάι

Περιέχει κατεχίνες, θεανίνη και μικρή ποσότητα καφεΐνης, ουσίες που βελτιώνουν τη συγκέντρωση και κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Προτιμήστε το αντί για καφέ, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή και καφεΐνη που αυξάνουν την αιμάτωση του εγκεφάλου και τονώνουν τη διάθεση. Κατανάλωση έως 60γρ. την ημέρα είναι επαρκής – μην το παρακάνετε, γιατί μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.

Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων

Τα κύρια γεύματα καλό είναι να ακολουθούν τον κανόνα του πιάτου, δηλαδή ½ λαχανικά, ¼ πρωτεΐνη (τυρί, αυγό, γιαούρτι, όσπρια, κοτόπουλο, κρέας, ψάρι κ.α.) και το άλλο ¼ υδατάνθρακες (δημητριακά, ψωμί, πατάτα, ρύζι, μακαρόνια κ.α.). Εντάξτε τα λαχανικά σε όλα τα γεύματα, είτε ως σαλάτα (ωμή ή μαγειρεμένη), είτε μέσα στο φαγητό (π.χ. κρέας με πατάτες και ανάμεικτα λαχανικά στο φούρνο).

Η κατανάλωση πρωινού πριν την εξέταση

Ένα θρεπτικό πρωινό πριν την εξέταση είναι απαραίτητο. Θα εξασφαλίσει ενέργεια και απόδοση στο 100%. Για όσους προτιμούν αλμυρά πρωινά: Προτιμήστε ένα τοστ ή κουλούρι ή αραβική ή τορτίγια με τυρί ή αυγό και λαχανικά. Για όσους επιλέγουν γλυκές γεύσεις: Επιλέξτε μία βάση, όπως ψωμί ή γιαούρτι ή γάλα, και συμπληρώστε την με δημητριακά ολικής άλεσης, σπόρους, ξηρούς καρπούς ή το βούτυρο αυτών, μέλι ή ταχίνι και φρούτα.

Πηγή: dnews.gr