Το αγγούρι δεν είναι μόνο νόστιμο και δροσιστικό, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικό. Προσθέστε το στη διατροφή σας για υγεία και ευεξία
Για μέγιστο όφελος είναι προτιμότερο να το καταναλώνουμε με τη φλούδα, για περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν τα έξι σημαντικότερα οφέλη του, σύμφωνα με ειδικούς στο Health Line.
1. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Το αγγούρι έχει λίγες θερμίδες αλλά περιέχει πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο ωμό αγγούρι με τη φλούδα (301 γραμμάρια) περιέχει περίπου:
- Θερμίδες: 45
- Ολικά λιπαρά: 0,3 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 11 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
- Ίνες: 1,5 γραμμάρια
- Βιταμίνη C: 8 γραμμάρια
- Βιταμίνη K: 49 μικρογραμμάρια
- Μαγνήσιο: 39 μικρογραμμάρια
- Κάλιο: 442 χιλιοστόγραμμα
- Μαγγάνιο: 0,2 χιλιοστόγραμμα
2. Περιέχει αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιοπάθειες και αυτοάνοσα νοσήματα. Το αγγούρι περιέχει φλαβονοειδή και τανίνες, ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
3. Προάγει την ενυδάτωση
Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Περίπου το 96% του αγγουριού αποτελείται από νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών ενυδάτωσης.
4. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Με μόλις 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι (104 γραμμάρια), το αγγούρι προσφέρει θρεπτικά συστατικά και γεύση χωρίς πολλές θερμίδες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό συμβάλλει επίσης στη μείωση του βάρους.
5. Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι το αγγούρι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο και να προστατεύσει από επιπλοκές του διαβήτη, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του σε αυτόν τον τομέα.
6. Υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εντέρου
Η ενυδάτωση μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Το αγγούρι περιέχει νερό και φυτικές ίνες, όπως πηκτίνη, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.