Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πιεσοθεραπεία - Πώς λειτουργεί, πότε να την εφαρμόσετε και πόσο αποτελεσματική είναι 
 
Όλοι έχουμε νιώσει τα συμπτώματα του άγχους: στομαχόπονος, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία. Είναι ενοχλητικά και συχνά εμφανίζονται όταν… 

 
δεν πρέπει.

Ένα εργαλείο που πολλοί βρίσκουν χρήσιμο για την άμεση αντιμετώπισή τους είναι οι πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αν και δεν θεραπεύει το άγχος, μπορεί να μειώσει τη σωματική ένταση και να προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση.
Πώς λειτουργεί η θεραπεία με πιέσεις

Το άγχος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα – το σύστημα που προκαλεί την αντίδραση «μάχης ή φυγής». Η καρδιά χτυπά γρηγορότερα, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται και οργανισμός ενεργοποιεί γενικά έναν μηχανισμό που προετοιμάζει το σώμα για μάχη ή για να τρέξει μακριά από κάποιον κίνδυνο.

Το πρόβλημα είναι πως ο οργανισμός – κινητοποιούμενος και από το μυαλό – δεν ξεχωρίζει πάντα τον πραγματικό κίνδυνο από τον φανταστικό. Για παράδειγμα είναι άλλο να έχεις να αντιμετωπίσεις ένα μεγάλο άγριο ζώο, που απειλεί τη ζωή σου, και άλλο να πρέπει απλώς να δώσεις μια ομιλία μπροστά σε κόσμο. Όμως και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιείται ο ίδιος μηχανισμός «μάχης ή φυγής».

Όπως εξηγούν ειδικοί στο CNET, η πιεσοθεραπεία στοχεύει στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού συστήματος, δηλαδή του «φρένου» του οργανισμού που μας επαναφέρει σε ισορροπία. Πρόκειται για τη λεγόμενη αντίδραση «ανάπαυσης και πέψης». Ενισχύει τη ροή του αίματος, χαλαρώνει τους μύες και διεγείρει την έκκριση ενδορφινών, των φυσικών «ηρεμιστικών» του σώματος.

8 σημεία πίεσης για ανακούφιση από το άγχος
  • Heavenly Gate. Σημείο: Στο κοίλωμα του άνω αυτιού. Πιέστε απαλά και κάντε κυκλικές κινήσεις για 2 λεπτά
  • Hegu. Σημείο: Στην ένωση αντίχειρα και δείκτη, στο «ιστό» του χεριού. Πιέστε δυνατά (χωρίς να πονάτε) για 2 έως 5 λεπτά.
  • Shou San Li. Σημείο: Δύο δάχτυλα κάτω από τον εξωτερικό αγκώνα, όταν ο βραχίονας είναι λυγισμένος. Πιέστε απαλά για ανακούφιση από άγχος, ένταση στον αυχένα και πεπτικά προβλήματα.
  • Ren 17. Σημείο: Στο κέντρο του στέρνου, στο ύψος των θηλών. Εφαρμόστε ήπια κυκλική πίεση για 3-4 λεπτά.
  • Neiguan. Στην εσωτερική πλευρά του καρπού, ανάμεσα σε δύο ένοντες. Με την παλάμη προς τα πάνω, τοποθετήστε τρία δάχτυλα από τη βάση της παλάμης προς τον καρπό. Εκεί πιέστε απαλά. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για κρίσεις άγχους, που συνοδεύονται από ναυτία.
  • Hall of Impression. Σημείο: Ανάμεσα στα φρύδια. Με κλειστά μάτια και βαθιές αναπνοές, πιέστε απαλά με κυκλική κίνηση για 5-10 λεπτά.
  • Yongquan. Σημείο: Στην καμάρα του πέλματος, ακριβώς κάτω από την «μπάλα» του ποδιού. Πιέστε το σημείο για να ενισχύσετε τη χαλάρωση.
  • Shen Men. Σημείο: Στην εσωτερική πλευρά του καρπού, κοντά στο μικρό δάχτυλο. Εφαρμόστε πίεση για ανακούφιση από άγχος, αϋπνία και ναυτία.

Τι λέει η επιστήμη για την πιεσοθεραπεία

Η έρευνα γύρω από την πιεσοθεραπεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια. Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την πίεση σε καταστάσεις άγχους, για παράδειγμα πριν από ιατρικές εξετάσεις. Μελέτη του 2018 έδειξε επίσης μείωση του άγχους σε άτομα που υποβάλλονταν σε θεραπείες γονιμότητας, ενώ μια ανασκόπηση του 2024 κατέληξε ότι η πιεσοθεραπεία βοήθησε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επίσης η πιεσοθεραπεία είναι ασφαλής και εύκολη στην εφαρμογή της. Προφανώς δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική ή ψυχολογική θεραπεία, αλλά μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα ήπιο, άμεσο εργαλείο σε στιγμές κρίσης. Δεν αγγίζει την ρίζα του προβλήματος, αλλά βοηθά στο να «κατεβάσετε ταχύτητα» όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Μπορείτε να τη δοκιμάστε, ειδικά όταν νιώθετε πως το σώμα σας παίρνει τον έλεγχο.