Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα μακροθρεπτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των ελιών. Τα...
Εκτέλεση
Υδατάνθρακες: 8,8 γρ.
Πρωτεΐνη: 37,6 γρ.
Λιπαρά: 7,6 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 1,9 γρ.
*H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI
Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα μακροθρεπτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των ελιών. Τα...
μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχονται σε αυτές, όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας, μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση του λίπους της κοιλιάς, ένα από τα πιο επίμονα σημεία εναπόθεσης λίπους. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ελιών τις καθιστούν φυσική ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου, καθώς το χρόνιο οξειδωτικό στρες και οι φλεγμονές συνδέονται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Όταν τα κύτταρά μας υφίστανται επαναλαμβανόμενες βλάβες στη δομή και τη λειτουργία τους, αυξάνεται ο κίνδυνος για κυτταρική εκτροπή. Μέσα από την παροχή θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη Ε, που περιέχεται κυρίως στις μαύρες ελιές, εξουδετερώνονται οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούν αυτές τις βλάβες. Επιπλέον, οι μαύρες ελιές είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που ενυδατώνουν και προστατεύουν τον οργανισμό – και κυρίως το δέρμα. Η βιταμίνη Ε, είτε καταναλώνεται είτε εφαρμόζεται τοπικά, έχει αποδειχθεί ότι παρέχει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης. Τέλος, νέα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τη συμβολή των εκχυλισμάτων ελιάς στην αντιφλεγμονώδη προστασία ακόμα και σε περιπτώσεις αλλεργιών, καθώς φαίνεται πως λειτουργούν ως φυσικά αντιισταμινικά σε κυτταρικό επίπεδο.Υλικά (4 μερίδες) 1 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια (φιλέτο από μπούτι, χωρίς πέτσα)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
- 140 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
- ½ κ.γ. μέλι
- ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο.
Βήμα 2: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το κοτόπουλο. Το μαγειρεύουμε για 8–10 λεπτά, γυρίζοντάς το ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
Βήμα 3: Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου και τη ρίγανη και σοτάρουμε για 1–2 λεπτά ακόμα.
Βήμα 4: Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1–2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βήμα 5: Προσθέτουμε το μέλι, την ντομάτα κονκασέ και το πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
Βήμα 6: Ρίχνουμε και τις ελιές και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα Ενέργεια: 378 kcal
Βήμα 2: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το κοτόπουλο. Το μαγειρεύουμε για 8–10 λεπτά, γυρίζοντάς το ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
Βήμα 3: Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου και τη ρίγανη και σοτάρουμε για 1–2 λεπτά ακόμα.
Βήμα 4: Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1–2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βήμα 5: Προσθέτουμε το μέλι, την ντομάτα κονκασέ και το πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
Βήμα 6: Ρίχνουμε και τις ελιές και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα Ενέργεια: 378 kcal
Υδατάνθρακες: 8,8 γρ.
Πρωτεΐνη: 37,6 γρ.
Λιπαρά: 7,6 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 1,9 γρ.
*H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI