Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025

Τι να μην κάνεις όταν κάποιος πνίγεται στην θάλασσα


Τι να μην κάνεις όταν κάποιος πνίγεται στην θάλασσα

Ο πνιγμός είναι μια επείγουσα κατάσταση στην θάλασσα που μπορεί να αποβεί μοιραία σε λίγα μόλις λεπτά.

Η...  

 
σωστή αντίδραση μπορεί να σώσει μια ζωή, ενώ η λάθος αντίδραση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τον παθόντα και τον διασώστη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις όχι μόνο τι πρέπει να κάνεις, αλλά κυρίως τι να ΜΗΝ κάνεις όταν αντιμετωπίζεις τέτοια κατάσταση.

Τι να ΜΗΝ κάνεις όταν κάποιος πνίγεται
ΜΗΝ πέφτεις στο νερό χωρίς σχέδιο

Ένας πνιγόμενος βρίσκεται σε πανικό και μπορεί να παρασύρει και εσένα στον βυθό. Μην ενεργήσεις παρορμητικά. Πρώτα αξιολόγησε την κατάσταση και σκέψου τη δική σου ασφάλεια.

ΜΗΝ πλησιάζεις χωρίς βοήθημα

Αν δεν είσαι εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης, ποτέ μην πλησιάσεις κάποιον που πνίγεται χωρίς να του πετάξεις κάτι που επιπλέει (π.χ. σωσίβιο, σανίδα, μπάλα, σχοινί). Πάντα προσπάθησε να του δώσεις βοήθεια από απόσταση.

ΜΗΝ χάνεις χρόνο παρατηρώντας

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί αθόρυβα και γρήγορα. Δεν υπάρχουν πάντα φωνές ή δραματικές κινήσεις. Μην υποθέτεις ότι “είναι εντάξει” επειδή δεν φωνάζει.

ΜΗΝ προσπαθείς να του κάνεις “άντληση νερού”

Δεν χρειάζεται (και μπορεί να είναι επικίνδυνο) να προσπαθήσεις να βγάλεις το νερό από τους πνεύμονες με ανορθόδοξες μεθόδους (π.χ. να τον κουνήσεις, να τον αναποδογυρίσεις). Αν δεν αναπνέει, προτεραιότητα έχει η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση).

ΜΗΝ περιμένεις να τον “αναλάβουν άλλοι”

Αν είσαι ο πρώτος που βλέπει το περιστατικό, εσύ είσαι ο πρώτος διασώστης. Οι πρώτες ενέργειες είναι καθοριστικές πριν φτάσει βοήθεια.

Πώς πρέπει να αντιδράσεις σωστά
Κράτα την ψυχραιμία σου

Πάρε μια γρήγορη αλλά ψύχραιμη απόφαση. Πριν κάνεις οτιδήποτε, σκέψου την ασφάλεια σου.

Κάλεσε βοήθεια ΑΜΕΣΩΣ

Τηλεφώνησε στο 112 (Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης) ή ζήτησε από κάποιον παρόντα να καλέσει. Δώσε ακριβή τοποθεσία και εξήγησε ότι πρόκειται για πνιγμό.

Δώσε βοήθεια εξ αποστάσεως

Αν ο πνιγόμενος βρίσκεται κοντά, πέταξέ του ένα σωσίβιο, ένα σχοινί, ένα κοντάρι, ένα ρούχο. Αν δεν έχεις τίποτα, ξάπλωσε στην προβλήτα ή στην ακτή και προσπάθησε να τον τραβήξεις χωρίς να μπεις στο νερό.

Αν πρέπει να μπεις στο νερό

Μόνο αν έχεις εκπαίδευση διάσωσης ή είναι απολύτως αναγκαίο. Πάρε μαζί σου ένα πλευστικό μέσο. Πλησίασε από πίσω και μην του επιτρέψεις να σε αγκαλιάσει, γιατί μπορεί να σε βυθίσει από τον πανικό.

Μόλις τον βγάλεις από το νερό

Έλεγξε αν αναπνέει. Αν δεν αναπνέει, ξεκίνα ΚΑΡΠΑ (30 συμπιέσεις στο στήθος και 2 εμφυσήσεις). Αν έχεις εκπαιδευτεί, κάνε και τη διάσωση αναπνοής.

Μείνε δίπλα του μέχρι να φτάσει βοήθεια

Αν συνέλθει, τύλιξέ τον με πετσέτα ή ρούχα για να ζεσταθεί. Αν χάνει τις αισθήσεις του, τοποθέτησέ τον σε πλάγια θέση ασφαλείας.

Χρήσιμες συμβουλές πρόληψης
Μάθε πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ – σώζει ζωές.

Ποτέ μην κολυμπάς μόνος ή σε επικίνδυνα νερά.

Να υπάρχει πάντα επιτήρηση σε παιδιά – ο πνιγμός είναι σιωπηλός.

Το αλκοόλ και η θάλασσα δεν πάνε μαζί.

Ενημερώσου για τα ρεύματα και τις σημαίες στις παραλίες.

Ο πνιγμός είναι ένας σιωπηλός και ύπουλος κίνδυνος, αλλά με σωστή γνώση και άμεση αντίδραση, μπορείς να αποτρέψεις την τραγωδία. Ποτέ μην ρισκάρεις τη δική σου ζωή χωρίς λόγο και πάντα να προετοιμάζεσαι για το απρόοπτο. Οι πρώτες ενέργειες είναι καθοριστικές – φρόντισε να είναι σωστές.

e-howto