Με το που ανοίξουμε το κρασί και έρθει σε επαφή με το οξυγόνο τα αρώματα του κρασιού μετράνε αντίστροφα τον χρόνο ζωής τους
Εδώ...
Αρχικώς, να πω ότι ο εχθρός του κρασιού αφού το ανοίξουμε είναι:
- το οξυγόνο
- η θερμοκρασία
- το ηλιακό φως
Κρατήστε αυτά και πάμε να δούμε πώς θα το προστατέψουμε…
Με το που ανοίξουμε το κρασί και έρθει σε επαφή με το οξυγόνο τα αρώματα του κρασιού μετράνε αντίστροφα τον χρόνο ζωής τους. Μεγαλύτερη διάρκεια στο οξυγόνο έχουν τα πολύ τονικά κρασιά, καθώς και τα ημίγλυκα.
Αν ξαναβάλουμε καλά τον φελλό στο μπουκάλι (άρα το προστατεύουμε από το οξυγόνο) και το βάλουμε στο ψυγείο, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το αγαπημένο μας κρασί για 2 με 3 μέρες αναλλοίωτο. Στα κόκκινα τονικά κρασιά θα μπορούσε να μείνει και σε μια καράφα σε θερμοκρασία δωματίου (20ο C) αντί για το ψυγείο.
Έπειτα το κρασί χάνει το μεγαλύτερο μέρος των αρωμάτων του, όχι πως είναι ακατάλληλο για να το πιείτε, αλλά θα πρότεινα να δοκιμάσετε λίγο να δείτε τη διάφορα της έντασης των αρωμάτων και μετά να το χρησιμοποιήσετε για να «σβήσετε» κάποιο φαγητό.