Τρίτη 3 Ιουνίου 2025

Το κόλπο για να καθαρίσετε τον φούρνο και τα καμένα λίπη - Θα χρειαστείτε μόνο ένα φυσικό συστατικό


  Ο καθαρισμός του φούρνου είναι από τις χρονοβόρες και καθόλου ευχάριστες διαδικασίες. Ειδικά αν υπάρχουν καμένα λίπη ή υπολείμματα τροφίμων που δεν έχουν αφαιρεθεί πρόσφατα.

Εκτός από...  

 
το εσωτερικό του φούρνου, καλό καθάρισμα απαιτείται τόσο για τη σχάρα όσο και για την πόρτα, καθώς το τζάμι γεμίζει λίπη από τα φαγητά που ψήνονται.

Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα καμένα λίπη 

Σε μια συνέντευξή της στη Daily Express, η Erin, γκουρού του φυσικού καθαρισμού και ιδρύτρια του Lemons Lavender and Laundry, υπενθύμισε ότι για να καθαρίσουμε το τζάμι του φούρνου, ένα από τα πιο δύσκολα σημεία, θα πρέπει να το κάνουμε τακτικά και να μην καθυστερούμε όταν έχει βρωμιά.

Επιπλέον, η ειδικός τονίζει ότι σε κάθε κουζίνα, αν και δεν το συνειδητοποιούμε, υπάρχει "ένα φυσικό συστατικό" που αρκεί από μόνο του για να καθαρίσετε τον φούρνο χωρίς να εξαντληθείτε στο τρίψιμο.

Αυτό το συστατικό δεν είναι άλλο από τη μαγειρική σόδα. Αυτό το αλκαλικό προϊόν (αντιόξινο) που χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς, από την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η καούρα ή η δυσπεψία έως τη χρήση του ως διογκωτικό στη ζαχαροπλαστική. Και, φυσικά, για τον καθαρισμό ορισμένων σκευών και συσκευών στην κουζίνα.

Οι ιδιότητες της μαγειρικής σόδας, και πιο συγκεκριμένα το υψηλό επίπεδο pH της, την καθιστούν ικανή να διασπά όξινες ουσίες όπως τα λίπη ή τα καμένα τρόφιμα. Επιπλέον, δεν είναι ιδιαίτερα λειαντική, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μπορεί να καταστρέψει το τζάμι του φούρνου.

«Αν και η χρήση μαγειρικής σόδας απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από ένα καθαριστικό φούρνου, σίγουρα επιτελεί τον σκοπό της χωρίς βλαβερά χημικά», επισημαίνει η Erin.

Πώς θα καθαρίσετε τον φούρνο με μαγειρική σόδα
Το πρώτο βήμα είναι να πασπαλίσετε το τζάμι του φούρνου αλλά και το εσωτερικό με μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας και να την απλώσετε παντού με ένα υγρό σφουγγάρι, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά πάστα.

«Ο στόχος είναι να καλυφθεί όλη η πόρτα του φούρνου με την πάστα μαγειρικής σόδας. Αν η πάστα δεν είναι αρκετή, απλά προσθέστε περισσότερη μαγειρική σόδα και νερό», εξηγεί η Erin.

Αν η πάστα είναι πολύ παχύρευστη, χρειάζεται περισσότερο νερό, ενώ αν είναι αραιή, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη μαγειρική σόδα.

Αφού καλύψετε την επιφάνεια, περιμένετε από 30 έως 60 λεπτά ή ακόμη και όλη τη νύχτα αν η πόρτα και ο φούρνος έχουν μπόλικα λίπη.

Στη συνέχεια, αφαιρείτε τη μαγειρική σόδα με βρεγμένο σφουγγάρι, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να μην υπάρχουν υπολείμματα και ο φούρνος να είναι καθαρός.

Πιθανόν να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές μέχρι ο φούρνος να καθαρίσει τελείως.

.mothersblog.