Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

29χρονη δηλητηριάστηκε από υδράργυρο στον τόνο κονσέρβας: «Παραλίγο να πεθάνω» – Τι πρέπει να προσέχουμε

 

  Αγαπάτε τον τόνο και τον επιλέγετε συχνά για τα γεύματά σας; Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος να επανεξετάσετε τη συχνότητα με την οποία τον καταναλώνετε, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στον οργανισμό σας. Μια...  
 
 
νέα περίπτωση 29χρονης γυναίκας που εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα σημάδια και να προσέχουμε τις ποσότητες.

Γυναίκα δηλητηριάστηκε από υδράργυρο επειδή έτρωγε μεγάλες ποσότητες τόνου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Pharmacy, ο τόνος σε κονσέρβα φαίνεται να παραμένει σε πολλές περιπτώσεις εντός ασφαλών ορίων όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε υδράργυρο. Οι ερευνητές ανέλυσαν 40 δείγματα από τόνους που προέρχονταν από τον Περσικό Κόλπο και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τόσο του συνολικού υδραργύρου όσο και του μεθυλυδράργυρου ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με παλαιότερες μετρήσεις του 2009. Η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε ήταν 315,2 ppb, αρκετά κάτω από το διεθνές όριο ασφαλείας.

Μια υπάλληλος γραφείου ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση τόνου τρεις φορές την ημέρα για μήνες της προκάλεσε δηλητηρίαση από υδράργυρο που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της.

Η Nasha Montgomery, 29 ετών, από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ, πέρασε τέσσερις μήνες στα τέλη του 2021 προετοιμάζοντας γεύματα με τόνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. 

Τον έτρωγε με κράκερ για πρωινό, σε σάντουιτς για μεσημεριανό και ως σνακ στη δουλειά καθημερινά.

Αυτό σήμαινε ότι κατανάλωνε περίπου έξι κονσέρβες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 1,5 κιλό.

Τα συμπτώματα που εμφάνισε από τον υδράργυρο στον οργανισμό της
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρχισε να νιώθει αδιαθεσία μετά από μερικούς μήνες, παρουσιάζοντας κράμπες στους μύες, μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια και μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος που έκανε κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου ελέγχου βγήκαν φυσιολογικά, έτσι θεώρησε ότι επρόκειτο για άγχος σχετικό με τη νέα της θέση στη διοίκηση γραφείου.

Όμως όταν η κατάστασή της δεν βελτιώθηκε, επέστρεψε στον γιατρό, ο οποίος τη ρώτησε αν κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες κάποιου συγκεκριμένου τροφίμου.

«Είπα τόνο», θυμάται. Μια πιο λεπτομερής εξέταση αίματος αποκάλυψε στη συνέχεια «υψηλά επίπεδα» του υδράργυρου στον οργανισμό της.

Οι γιατροί τη συμβούλεψαν να σταματήσει την κατανάλωση τόνου για έξι έως οκτώ μήνες, μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα.

«Ουσιαστικά έπρεπε να αποτοξινωθώ από τον τόνο. Ήταν σαν να έκανα αποτοξίνωση από εθισμό», ανέφερε.


«Πλέον προσέχω πολύ τις επιλογές μου σε ψάρια».

«Καμιά φορά νιώθω μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα και τα πόδια μου, αλλά εκτός από αυτό δεν έχω παρουσιάσει μακροχρόνιες συνέπειες».

Υπάρχει θεραπεία;
Οι επιλογές θεραπείας για τη δηλητηρίαση από υδράργυρο, εκτός από τη διακοπή της έκθεσης, περιλαμβάνουν τη χηλίωση, μια διαδικασία κατά την οποία ένα μηχάνημα απομακρύνει τα μέταλλα από τον οργανισμό μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης.

Ωστόσο, η καλύτερη θεραπευτική επιλογή εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο καταναλώθηκε ή υπήρξε επαφή με τον υδράργυρο.

Για παράδειγμα, άλλες επιλογές είναι η αιμοκάθαρση και η χειρουργική επέμβαση, οι οποίες μπορούν να αφαιρέσουν φυσικά τον υδράργυρο από το σώμα.

Ο υδράργυρος καταλήγει στα ψάρια λόγω της συσσώρευσης στους ωκεανούς, η οποία προκαλείται από την εξόρυξη και την καύση άνθρακα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο υδραργύρου στα προϊόντα τόνου είναι 1,0g/kg.

Πέρυσι, η Foodwatch και η ΜΚΟ Bloom, διαπίστωσαν ότι 148 κονσέρβες τόνου από πέντε ευρωπαϊκές χώρες είχαν όλες θετικά δείγματα για υδράργυρο.

Μια κονσέρβα που αγοράστηκε στο Παρίσι είχε καταγεγραμμένη τιμή 3,9 mg/kg, σύμφωνα με την αναφορά, 13 φορές πάνω από το όριο των 0,3 mg/kg.

Οι οργανώσεις Bloom και Foodwatch κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να «ενεργοποιήσουν τη ρήτρα ασφαλείας» ώστε να αποτραπεί η πώληση και η προώθηση προϊόντων που ξεπερνούν τα 0,3mg/kg.

Ζήτησαν επίσης από τις κυβερνήσεις να απομακρύνουν «όλα τα προϊόντα» με τόνο από σχολικά κυλικεία, παιδικούς σταθμούς, μαιευτήρια, νοσοκομεία και γηροκομεία.

Είναι ασφαλές να τρώμε τόνο;
Ναι, είναι γενικά ασφαλές να τρώμε τόνο, αρκεί να τον καταναλώνουμε με μέτρο. Ο τόνος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες, αλλά ορισμένα είδη του μπορεί να περιέχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος albacore ή ο κιτρινόπτερος.

Οι ειδικοί συστήνουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά, να περιορίζουν την κατανάλωση τέτοιων ειδών και να προτιμούν μικρότερα είδη, όπως ο τόνος skipjack.

Συνολικά, όταν εντάσσεται σωστά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σε μικρές ποσότητες, ο τόνος μπορεί να είναι μια θρεπτική και ασφαλής επιλογή.

.oloygeia