Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

Aυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να απολαύσουμε παγωτό σύμφωνα με διαιτολόγο

   
  Καλοκαίρι σημαίνει παγωτό. Αυτή η δροσερή λιχουδιά είναι μια απόλαυση για μικρούς και μεγάλους, αλλά δεν παύει να είναι γλυκό. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Όπως...  

 

γνωρίζουμε, η πολύ απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να επιβαρύνει το πάγκρεας, να προωθήσει την αποθήκευση λίπους και ακόμη, μακροπρόθεσμα, να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη σε άτομα με προδιάθεση.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάμε παγωτό;

Δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας ίδιες για να απολαύσουμε το παγωτό μας. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος και διαιτολόγος Fanny Baillancourt στις στήλες του Top Santé, για να προσδιορίσουμε την καλύτερη ώρα της ημέρας για να απολαύσουμε το παγωτό μας, χωρίς να έχει μεγάλη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι έχουμε καταναλώσει πριν. "Εάν το γεύμα ήταν σχετικά βαρύ, πλούσιο σε αμυλούχα τρόφιμα, δεν είναι απαραίτητο να πάρετε υδατάνθρακες με το παγωτό για επιδόρπιο", εξηγεί η ειδικός. Αντίθετα, μετά από ένα ελαφρύ γεύμα βασισμένο σε λαχανικά και πρωτεΐνες, το παγωτό παραμένει μια καλή επιλογή.

Και αν θέλετε να το παραλείψετε το μεσημέρι, η ώρα του σνακ γίνεται μια σοφή χρονική στιγμή, αρκεί να μην το συνδυάσετε με άλλα σάκχαρα. "Αν τελειώσετε το μεσημεριανό σας γεύμα με ένα κομμάτι φρούτο, μπορείτε να κρατήσετε ένα μικρό σνακ για να απολαύσετε το παγωτό σας το απόγευμα", συνιστά ο ειδικός. Αυτή η επιλογή βοηθά επίσης να αποφύγετε την υπερβολική δόση σακχάρων σε μία συνεδρίαση και να χωρίσετε την πρόσληψη θερμίδων.

Αφήστε το παγωτό για επιδόρπιο

Η κατανάλωση παγωτού στο τέλος ενός γεύματος επιτρέπει την πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων, χάρη στις φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Από την άλλη πλευρά, αν καταναλωθεί μόνο του μεταξύ των γευμάτων, προκαλεί "μια ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από μια εξίσου απότομη πτώση" προειδοποιεί η Fanny Baillancourt. 

Τέλος, είτε πρόκειται για σορμπέ είτε για παγωτό, η ζάχαρη είναι σίγουρα παρούσα. "Έχουμε να κάνουμε με περίπου 20-25 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια παγωτού" υπενθυμίζει η διαιτολόγος. Επομένως, είναι προτιμότερο να το κάνετε περιστασιακή απόλαυση: "Είναι καλύτερο να το τρώτε το πολύ μία από τις τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών ," συμβουλεύει.

πηγή: harpersbazaar.gr