Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ελαστικών στη ζέστη



Τι πρέπει να ελέγχετε

Οι περισσότεροι οδηγοί αμελούν τον έλεγχο της πίεσης του αέρα στα ελαστικά του αυτοκινήτου, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.

Μετά από...  
 
 
κάθε αλλαγή ελαστικού, πρέπει να ελέγχεται η πίεση του αέρα. Μπορεί να ρυθμιστεί 0,1 έως 0,2 bar πάνω από τις καθορισμένες τιμές. Αυτό εξοικονομεί καύσιμα.

Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών ημερών, πολύ λίγη πίεση αέρα αποτελεί κίνδυνο. «Τα ελαστικά συνήθως δεν σκάνε μόνο λόγω της θερμότητας, αλλά συνήθως λόγω της πολύ χαμηλής πίεσης φουσκώματος. Εάν συμβαίνει αυτό, το ελαστικό παραμορφώνεται περισσότερο («κάμψη») και θερμαίνεται εξαιρετικά. Αυτό μπορεί να βλάψει τον σκελετό του ελαστικού τόσο άσχημα ώστε να σκάσει. Εάν αυτό συμβεί στον πίσω άξονα που καθοδηγεί τη λωρίδα, συνήθως προκύπτουν σοβαρά ατυχήματα» δηλώνει ειδικός ελαστικών.

Ειδικά πριν από ταξίδια διακοπών σε φορτωμένο αυτοκίνητο, πρέπει να ελέγχεται η πίεση του αέρα. Αυτό γίνεται καλύτερα όχι σε άμεση θερμότητα, αλλά μάλλον στη σκιά σε θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών.

Ο πίνακας βρίσκεται:στο εγχειρίδιο κατόχου του αυτοκινήτου,
στη ράγα της πόρτας του οδηγού,
στην τάπα ρεζερβουάρ καυσίμου.

Ο πίνακας πίεσης αέρα έχει διαφορετικές στήλες, ανάλογα με το αν ταξιδεύετε μόνοι, σε ζεύγη ή με πλήρες πλήρωμα και αποσκευές. Υπάρχουν επίσης κενά για τα διαφορετικά μεγέθη ελαστικών, καθώς και για τους εμπρός και πίσω τροχούς.

Τα δεδομένα πίεσης αέρα δίνονται σε kPa (κιλοπασκάλ). 100 kPa είναι 1 bar. Στα 330 kpa, για παράδειγμα, πρέπει να φουσκώσετε το ελαστικό στα 3,3 bar. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με αυτόματες μηχανές πίεσης αέρα στο βενζινάδικο, όπου ρυθμίζετε την πίεση στόχου. Κατά τον έλεγχο της πίεσης του αέρα, μην ξεχνάτε τη ρεζέρβα (εάν υπάρχει – πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν μόνο κιτ επισκευής Tirefit).