Η κανέλα, ένα από τα αρχαιότερo και πιο αγαπημένo μπαχαρικό παγκοσμίως, φαίνεται πως δεν προσφέρει μόνο...
γεύση και άρωμα στα γλυκά, τα ροφήματα και τις συνταγές μας, αλλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Νεότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τον ρόλο της στην αντιμετώπιση μεταβολικών διαταραχών, την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού και την πιθανή συμβολή της στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, το μπαχαρικό αυτό περιέχει πολυφαινόλες που δρουν ευεργετικά στο σάκχαρο του αίματος, μειώνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επιπλέον, φαίνεται να αναστέλλει τη λιπογένεση, ενώ ενισχύει τη λιπόλυση και την καύση λίπους.
«Η κανέλα, είναι έναν χρήσιμο μπαχαρικό στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης δίαιτας για την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ή διαταραχές σακχάρου», επισημαίνει η δρ. Lisa Young, κλινική διατροφολόγος και λέκτορας στο NYU. «Όμως δεν είναι πανάκεια. Το σημαντικό είναι η γενική ποιότητα της διατροφής και η σωματική δραστηριότητα».
Η κανέλα κυκλοφορεί κυρίως σε δύο μορφές:
Cassia (Cinnamomum cassia): Πιο διαδεδομένη, έντονη σε γεύση, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε κουμαρίνη – μια ουσία που σε μεγάλες δόσεις ενδέχεται να είναι ηπατοτοξική. Γι’ αυτό, συνιστάται προσοχή στη συχνή χρήση της.
Κεϋλάνης (Cinnamomum verum ή “αληθινή κανέλα”): Προέρχεται κυρίως από τη Σρι Λάνκα, με πιο γλυκιά γεύση και πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, καθιστώντας την πιο ασφαλή για καθημερινή κατανάλωση.
Διατροφικά οφέλη
Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως η κινναμαλδεΰδη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους δείκτες φλεγμονής. Επιπλέον, το μπαχαρικό αυτό, έχει αντιμικροβιακή δράση, ενώ μελέτες δείχνουν πως βοηθά:
- Στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
- Στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας.
- Στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
- Στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Σύμφωνα με μετα-ανάλυση στο Clinical Nutrition, η κατανάλωση 1-6 γρ. κανέλας την ημέρα για 40 ημέρες οδήγησε σε σημαντική μείωση του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα.
Πώς να εντάξετε την κανέλα στη διατροφή σας
- Νερό με λεμόνι και κανέλα: Ένα ρόφημα που ενισχύει τον μεταβολισμό, ειδικά αν καταναλωθεί πρωί.
- Καφές ή τσάι με κανέλα αντί για ζάχαρη.
- Γιαούρτι με φρούτα και κανέλα, ως υγιεινό σνακ.
- Μέλι με κανέλα: Ένα αντιοξειδωτικό μείγμα που προσφέρει ενέργεια.
Προσοχή στην υπερκατανάλωση
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση Cassia μπορεί να έχει τοξική δράση λόγω της κουμαρίνης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συστήνει η ημερήσια πρόσληψη κουμαρίνης να μην υπερβαίνει τα 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.
Η κανέλα, όταν καταναλώνεται με μέτρο και σωστά επιλεγμένη, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε ένα ισορροπημένο πλάνο υγιεινής διατροφής. Δεν υποκαθιστά την ιατρική αγωγή, αλλά αποτελεί ένα πολύτιμο διατροφικό εργαλείο με επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη.
Photo Shutterstock
https://healthstories.gr