Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Χειροποίητα τυροπιτάκια ολικής άλεσης

 
Στον φλοιό και το φύτρο του δημητριακού, που αξιοποιούνται κατά την ολική άλεση, υπάρχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πολύ θρεπτικότερα από τα συμβατικά. Στο...  
 
μέρος του σπόρου που αλέθεται για την παρασκευή του αλευριού ολικής άλεσης υπάρχουν θρεπτικά στοιχεία, όπως σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρος και άλλα. Γι’ αυτό τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν θρεπτικότερες εναλλακτικές των ραφιναρισμένων αντίστοιχων προϊόντων.
Υλικά (13-15 τεμάχια)

Για τη ζύμη300 γρ. γιαούρτι
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης γ.ο.χ.
  • 150 γρ. αλεύρι ζέας
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι (προαιρετικά)
  • 2 αβγά (1 για τη ζύμη, 1 για το άλειμμα)
  • λίγο λιναρόσπορο και ηλιόσπορο για το ψήσιμο

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
  • 250 γρ. ανθότυρο

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί το ζυμάρι.
  • Βήμα 2: Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο, το χωρίζουμε σε 13-15 μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας.
  • Βήμα 3: Ανακατεύουμε μεταξύ τους τα τυριά για τη γέμιση.
  • Βήμα 4: Φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε, βάζοντας 1 γεμάτη κ.γ. γέμισης σε καθένα.
  • Βήμα 5: Αλείφουμε με το αβγό (αφού τα έχουμε χτυπήσει μεταξύ τους σε ένα μπολάκι), πασπαλίζουμε με λιναρόσπορο και ηλιόσπορο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά τεμάχιο

  • Ενέργεια: 137 kcal
  • Υδατάνθρακες: 18,3 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 13,7 γρ.
  • Λιπαρά: 9,7 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI