Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Με αυτό το φρούτο δεν θα κουράζεσαι καθόλου το καλοκαίρι


Ορισμένα φρούτα μπορούν να τονώσουν το σώμα και το μυαλό με φυσικό τρόπο. Ένα καλοκαιρινό superfood φαίνεται να ξεπερνά ακόμη και τον καφέ στη μάχη κατά της πνευματικής κόπωσης.

Τα... 

 

φρούτα αποτελούν φυσικούς συμμάχους ενέργειας, γεμάτα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν σώμα και πνεύμα. Αν και τα πορτοκάλια είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για ένα δυναμωτικό ξεκίνημα της ημέρας, υπάρχει ένα άλλο, λιγότερο δημοφιλές φρούτο που φαίνεται να προσφέρει παρόμοια ή και πιο άμεσα αποτελέσματα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία ανέδειξαν τις εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις αυτού του φρούτου στη μνήμη, τη συγκέντρωση, τον χρόνο αντίδρασης και τα επίπεδα ενέργειας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες το καθιστούν έναν ισχυρό σύμμαχο του εγκεφάλου.

Ποιο φρούτο μειώνει την κόπωση πιο πολύ και από τον καφέ
Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που ενσωμάτωσαν το φρούτο αυτό στη διατροφή τους παρουσίασαν αισθητή βελτίωση στη γνωστική τους απόδοση και σημαντική μείωση της ψυχικής κόπωσης.

Τα βατόμουρα μπορού να μειώσουν την κόπωση περσσότερο από τον καφέ


Το φρούτο που κερδίζει τις εντυπώσεις των διατροφολόγων δεν είναι άλλο από το βατόμουρο. Όλο και περισσότερο αναδεικνύεται ως φυσική και υγιεινή εναλλακτική στον καφέ, ενισχύοντας τις πνευματικές λειτουργίες χωρίς τις παρενέργειες της καφεΐνης.

Δεν προκαλεί ταχυπαλμίες, άγχος ή προβλήματα ύπνου, όπως συμβαίνει συχνά με την καφεΐνη, επισημαίνουν οι ερευνητές. Επιπλέον, είναι φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, καθιστώντας το κατάλληλο και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Για να αποκομίσει κανείς τα μέγιστα οφέλη του, η σύσταση των ειδικών είναι η καθημερινή κατανάλωση ενός φλιτζανιού βατόμουρα (περίπου 125 γραμμάρια), κατά προτίμηση άγριας ποικιλίας και όχι καλλιεργημένα. Μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε γιαούρτι, smoothie ή και σκέτα, ενώ η γεύση τους είναι εξίσου απολαυστική με τα οφέλη τους.

Η περίοδος συγκομιδής των βατόμουρων ξεκινά από τον Ιούλιο και διαρκεί έως τον Οκτώβριο. «Πρέπει να είναι σαρκώδη, σφιχτά και με ζωηρό χρώμα. Προσοχή στα μεγάλα κεσεδάκια, γιατί τα πιο κάτω φρούτα συνήθως έχουν λιώσει από το βάρος», σημειώνει η Κάρολ Μίνκερ, φαρμακοποιός.

Παράλληλα, εάν πρόκειται να μαζέψετε άγρια, χρειάζεται προσοχή: Τα άγρια φρούτα μπορεί να έχουν εκτεθεί σε περιττώματα ζώων. Για ασφάλεια, αποφεύγετε να συλλέγετε φρούτα από ύψος που είναι προσβάσιμο σε ζώα. 

bovary