Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Πρωτεϊνική φριτάτα


Το αβγό αποτελεί πλήρη τροφή για τον άνθρωπο

Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Τα αβγά αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, καθώς περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό:
 
 
βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β5, Β6, Β12), βιταμίνη D, K, φυλλικό οξύ, φώσφορο, σελήνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Παρότι περιέχουν χοληστερόλη, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δείχνει πως η κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει τη χοληστερίνη του αίματος, όπως λανθασμένα πιστευόταν στο παρελθόν. Αντιθέτως, η τακτική κατανάλωση αβγών συνδέεται με αυξημένα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης, η οποία έχει προστατευτική δράση απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, φαίνεται πως προάγει τη μετατροπή των μικρών μορίων LDL (κακής) χοληστερόλης σε μεγαλύτερα, λιγότερο επικίνδυνα μόρια, μειώνοντας έτσι περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα αβγά είναι επίσης από τις καλύτερες φυσικές πηγές χολίνης, ενός πολύτιμου μικροθρεπτικού συστατικού απαραίτητου για την υγεία των κυττάρων και του εγκεφάλου – μελέτες δείχνουν πως πάνω από το 80% του πληθυσμού σε πολλές χώρες δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του. Πολλά αβγά είναι εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τέλος, τα αβγά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ιδανικές αναλογίες, υποστηρίζοντας τη μυϊκή μάζα, την υγεία των οστών, τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
 
Υλικά (3 μερίδες)

  • 100 ml γάλα χωρίς ζάχαρη
  • 320 γρ. λαχανικά της επιλογής μας (πιπεριές, καρότο, κολοκύθι, μανιτάρια), ψιλοκομμένα
  • 2 αβγά & 5 ασπράδια
  • 80 γρ. τυρί κίτρινο light
  • 70–80 γρ. αλεύρι βρώμης
  • 1 κρεμμύδι σοταρισμένο σε ελάχιστο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. baking powder
  • λίγο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, τα ασπράδια και το γάλα, και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 2: Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε το τυρί, το σοταρισμένο κρεμμύδι και στη συνέχεια το αλεύρι, το baking powder, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Βήμα 3: Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για 35–40 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι

  • Ενέργεια: 248 kcal
  • Υδατάνθρακες: 9,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 26,0 γρ.
  • Λιπαρά: 7,8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,1 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI