Ποιος εργαζόμενος θα επέλεγε οικειοθελώς να εργάζεται 13 ώρες την ημέρα για απροσδιόριστο διάστημα;
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) εκπέμπει μια δραματική κραυγή αγωνίας για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, καταγγέλλοντας το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, ως...
μια θεσμική καταστροφή που απειλεί να βυθίσει τους εργαζόμενους σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.
Η ΟΙΕΛΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους, απαιτώντας την άμεση απόσυρση ενός νομοσχεδίου που πλήττει καίρια το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αφήνει τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Μια πολιτική που συντρίβει τα εργασιακά δικαιώματα
Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι η Κεραμέως, έχοντας ήδη αποδομήσει το προστατευτικό πλαίσιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατά τη θητεία της ως υπουργός Παιδείας, επεκτείνει τώρα την ίδια ολέθρια πολιτική σε όλους τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο, όπως τονίζεται, καταργεί τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, όπως ο μισθός και οι συνθήκες εργασίας, παραδίδοντας τους εργαζόμενους στη λεγόμενη «ατομική διευθέτηση».
Στην πραγματικότητα, αυτή η «συναίνεση» δεν είναι παρά ένας εκβιασμός, με την απειλή της απόλυσης να εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν κάθε εργοδοτική απαίτηση για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και των οικογενειών τους.«Ποιος εργαζόμενος θα επέλεγε οικειοθελώς να εργάζεται 13 ώρες την ημέρα για απροσδιόριστο διάστημα; Ποιος θα συμφωνούσε να κατακερματίζεται η άδειά του σε μικρά διαστήματα, στερώντας του τη δυνατότητα να περάσει ουσιαστικό χρόνο με την οικογένειά του; Ποιος θα δεχόταν υποχρεωτικές υπερωρίες αντί για πλήρη απασχόληση;» αναρωτιέται με απόγνωση η ΟΙΕΛΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν αποτελούν επιλογή, αλλά επιβολή της εργοδοτικής βούλησης.
Η ΟΙΕΛΕ αναδεικνύει τις οδυνηρές ομοιότητες μεταξύ του τρέχοντος νομοσχεδίου και των πολιτικών που εφάρμοσε η Κεραμέως το 2020 ως υπουργός Παιδείας. Τότε, υπό το πρόσχημα της «ενίσχυσης» των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εισήγαγε καθεστώς ελεύθερων απολύσεων από την πρώτη μέρα εργασίας, ακόμα και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, δημιουργώντας κλίμα τρόμου στα ιδιωτικά σχολεία.
Σε μια εποχή που η Ελλάδα βυθίζεται στην ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το νομοσχέδιο έρχεται να βαθύνει την απόγνωση των εργαζομένων, προσθέτοντας ένα ακόμα θλιβερό ρεκόρ: το πιο απορρυθμισμένο εργασιακό καθεστώς στην Ευρώπη.
Οι εκπαιδευτικοί πιέζονταν να παραιτηθούν «εθελοντικά» από μέρος του ωραρίου τους ή να αποδεχθούν βλαπτικές αλλαγές, με αποτέλεσμα τη μαζική φυγή 4.500 εκπαιδευτικών από τον κλάδο μέσα σε πέντε χρόνια – σχεδόν το μισό του συνόλου.Επιπλέον, η υποτιθέμενη «ενίσχυση» του εισοδήματός τους αποδείχθηκε τραγική ειρωνεία: η αμοιβή για τις απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων μειώθηκε από 15 ευρώ την ώρα σε μόλις 5 ευρώ, βυθίζοντας τους εκπαιδευτικούς σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια. «Η Κεραμέως μας είναι γνωστή», τονίζει η ΟΙΕΛΕ με πικρία. «Οι πολιτικές της κατέστρεψαν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, και τώρα απειλούν ολόκληρο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας».
Ένας αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια
Η ΟΙΕΛΕ απευθύνει μια δραματική έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να απαιτήσουν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. «Η αξιοπρέπεια της εργασίας κινδυνεύει να συντριβεί», προειδοποιεί, καλώντας σε συλλογική αντίσταση απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που ευνοεί συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα και καταλύει το συλλογικό εργατικό δίκαιο.
Σε μια χώρα που ήδη κατέχει θλιβερές πρωτιές σε φτώχεια, ανεργία πτυχιούχων και κοινωνικό αποκλεισμό, η νέα αυτή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα απειλεί να βυθίσει τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση.Η ΟΙΕΛΕ υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι απλώς μια νομοθετική επιλογή, αλλά μια ευθεία απειλή για την επιβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους. «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η εργασία σε καθεστώς δουλοπαροικίας», δηλώνει, καλώντας κάθε κλάδο να αντισταθεί και να διεκδικήσει το δικαίωμα σε δίκαιες συνθήκες εργασίας. Η μάχη για την απόσυρση του νομοσχεδίου είναι, όπως τονίζει, μια μάχη για την ίδια την αξιοπρέπεια και το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα.