Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025

Αλουμινόχαρτο: Η ματ πλευρά ή η γυαλιστερή πλευρά στο φαγητό;


  Αν έχεις βρεθεί ποτέ να αναρωτιέσαι ποια είναι η σωστή χρήση του αλουμινόχαρτου, δεν είσαι μόνος. Η διαφορά στην υφή των δύο πλευρών έχει οδηγήσει σε μύθους, εικασίες, ακόμα και…  
 
 
οικογενειακά debates πάνω από τον φούρνο! Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μία και καλή.

Γιατί το αλουμινόχαρτο έχει δύο διαφορετικές πλευρές;
Το αλουμινόχαρτο παράγεται με μια διαδικασία που ονομάζεται “rolling”, όπου λεπτά φύλλα αλουμινίου περνάνε μέσα από κυλίνδρους. Στα τελικά στάδια, τα φύλλα περνάνε ανά δύο μεταξύ κυλίνδρων: η εξωτερική πλευρά κάθε φύλλου γίνεται γυαλιστερή λόγω της επαφής με τον λείο κύλινδρο, ενώ η εσωτερική μένει ματ επειδή τρίβεται με το άλλο φύλλο.

Άρα, η διαφορά δεν έχει να κάνει με επίστρωση ή λειτουργία, αλλά είναι απλά αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας.

Ποια πλευρά ακουμπάει το φαγητό;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν έχει απολύτως καμία σημασία ποια πλευρά χρησιμοποιείς. Οι κατασκευαστές αλουμινόχαρτου –όπως η Reynolds, η πιο γνωστή μάρκα στην Αμερική– έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι και οι δύο πλευρές είναι εξίσου αποτελεσματικές στη θερμότητα, στη συντήρηση και στη μαγειρική ασφάλεια.

Οι εξαιρέσεις: Όταν έχει σημασία!
Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όμως, όπου η πλευρά μπορεί να κάνει διαφορά:

Αλουμινόχαρτο με αντικολλητική επίστρωση:

Αν το χαρτί είναι ειδικό (π.χ. “non-stick foil”), τότε η αντικολλητική πλευρά πρέπει να ακουμπάει το φαγητό. Αυτή είναι συνήθως η ματ πλευρά και θα αναγράφεται στη συσκευασία.

Αν θες να εστιάσεις στη θερμότητα:

Κάποιοι σεφ υποστηρίζουν πως η γυαλιστερή πλευρά αντανακλά θερμότητα περισσότερο, ενώ η ματ την απορροφά ελαφρώς. Εάν, για παράδειγμα, ψήνεις κάτι και θέλεις να το θωρακίσεις από την άμεση θερμότητα, μπορείς να βάλεις τη γυαλιστερή πλευρά προς τα έξω. Αλλά η διαφορά είναι τόσο μικρή που για τις περισσότερες οικιακές χρήσεις δεν είναι αισθητή.

Η γυαλιστερή ή η ματ πλευρά του αλουμινόχαρτου δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αν χρησιμοποιείς απλό αλουμινόχαρτο, μπορείς να τυλίγεις και να ψήνεις χωρίς άγχος για το ποια πλευρά αγγίζει το φαγητό.

Η μόνη φορά που πρέπει να προσέξεις; Όταν το χαρτί έχει αντικολλητική επίστρωση ή όταν η συσκευασία το αναφέρει ρητά.

Extra tip:
Μην ξεχνάς ότι το αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων, καθώς είναι μεταλλικό και μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες ή ζημιές.

Πηγή: e-howto.gr