Με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα και την πλούσια, βουτυράτη γεύση του, ο σολομός είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς «πρεσβευτές» της υγιεινής διατροφής.
Δεν...
είναι όμως μόνο θέμα γεύσης — πρόκειται για ένα τρόφιμο με εξαιρετικά οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μυς και τα οστά.
Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά
Ο σολομός — είτε άγριος είτε ιχθυοκαλλιέργειας — αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μια μαγειρεμένη μερίδα (περίπου 85 γραμμάρια) σολομού ιχθυοτροφείου περιέχει:
- 175 θερμίδες
- 19 γρ. πρωτεΐνης
- 11 γρ. λιπαρών
- 1,2 γρ. ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
- Βιταμίνες B12, D, B5 και νιασίνη
Ο άγριος σολομός έχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερα ωμέγα-3 — κάτι που τον καθιστά ακόμη πιο θρεπτική επιλογή.
Καλή καρδιά, καλός σολομός
Η κατανάλωση σολομού δύο φορές την εβδομάδα συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά που:
- Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση
- Μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων
- Καταπολεμούν την «κακή» χοληστερόλη
Σύμφωνα με ειδικούς, η τακτική κατανάλωση σολομού ως μέρος μιας μεσογειακής ή φυτοκεντρικής διατροφής είναι επωφελής για τη μακροχρόνια υγεία της καρδιάς.
Τροφή για το μυαλό
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, έχουν αποδεδειγμένη νευροπροστατευτική δράση. Η τακτική πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσει τη μνήμη και να επιβραδύνει τη γνωστική γήρανση.
Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση σολομού με την ενίσχυση του ιππόκαμπου — της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Επιπλέον, μελετάται η επίδρασή του στην εξέλιξη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ασπίδα κατά της κατάθλιψης
Ο σολομός φαίνεται να έχει θετική επίδραση και στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και μία μερίδα την εβδομάδα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Το «κλειδί» είναι η βιταμίνη D, που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και του ύπνου. Ο σολομός προσφέρει πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Πρωτεΐνη για μυϊκή ανάπτυξη
Η υψηλή περιεκτικότητα του σολομού σε πλήρη πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά τον καθιστά ιδανικό για όσους θέλουν να ενισχύσουν τη μυϊκή τους μάζα — είτε λόγω άσκησης είτε λόγω ηλικίας.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σολομού δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Πιθανή αντικαρκινική δράση
Αν και κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να «εγγυηθεί» την αποτροπή του καρκίνου, ο σολομός παρουσιάζει ελπιδοφόρα στοιχεία πρόληψης — ειδικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν:
- Στην προστασία των κυττάρων
- Στη μείωση των φλεγμονών
- Στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού
- Φυσική υποστήριξη για υγιή οστά
Ο σολομός είναι μία από τις λίγες φυσικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, που βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Ενσωματώνοντάς τον στη διατροφή σας, ενισχύετε ταυτόχρονα και τη δομή των οστών, ιδιαίτερα σε περιόδους ανάπτυξης ή αυξημένου κινδύνου για απώλεια οστικής μάζας.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Ο σολομός είναι γενικά ασφαλής προς κατανάλωση, όταν είναι σωστά μαγειρεμένος. Η κατανάλωση ωμού σολομού (όπως σε σούσι ή sashimi) ενδέχεται να ενέχει κινδύνους από παράσιτα και βακτήρια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Zumpano, «για τους περισσότερους ανθρώπους, τα οφέλη υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων — αρκεί ο σολομός να προέρχεται από αξιόπιστη πηγή και να παρασκευάζεται με ασφάλεια.»
Πηγή: e-howto.gr