Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Φακοσαλάτα με πεπόνι και ξηρούς καρπούς


Λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ξηροί καρποί ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία συνταγή!
 
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Αγαπάμε τις σαλάτες για την υψηλή διατροφική αξία τους και πιο συγκεκριμένα για ...  

 
την περιεκτικότητά τους σε μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, νερό και άφθονες φυτικές ίνες – όλα απολύτως απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η τακτική κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και κάποιων μορφών καρκίνου. Χάρη στον συνδυασμό χαμηλών θερμίδων και πολλών φυτικών ινών, οι σαλάτες συμβάλλουν στην αίσθηση του καλού κορεσμού, αλλά και στην πρόληψη υπερκατανάλωσης τροφής.

Η συγκεκριμένη σαλάτα, εκτός των φρέσκων λαχανικών, περιέχει όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Τι άλλο να ζητήσετε;
Υλικά (3 μερίδες)
  • 1½ κούπα βρασμένες φακές
  • ½ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • ½ πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 2 φέτες φρέσκο πεπόνι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 25 γρ. αμύγδαλα ή φουντούκια, χοντροκομμένα

Για τη σως

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα λαχανικά, τις φακές, το πεπόνι και τους ξηρούς καρπούς.
  • Βήμα 2: Σε ένα μπολ, φτιάχνουμε τη σως, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά με ένα πιρούνι.
  • Βήμα 3: Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 218 kcal
  • Υδατάνθρακες: 11,9 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 15,6 γρ.
  • Λιπαρά: 6,6 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,3 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI